Sverige missade direktplats till EM

Nu väntar extrakval för basketlandslaget

SPORTBLADET

Sverige har fått ett nytt herrlandslag i basket.

Ett försvarsmässigt strålande lag som på lördagen slog Bulgarien med klara 79–50 i Solnahallen och tog andraplatsen i EM-kvalgrupp A.

– Sverige hade det klart bästa försvaret i gruppen, berömde Bulgariens coach Rossen Barchovski.

Foto: BJÖRN TILLY/Bildbyrån
Martin Ringström når högst.

Visst, flera spelare har funnits med några år. Men det är ett helt annat lag. Förbundskapten Kostas Flavarakis har på bara några månader fått ett tveksamt landslag att bli ett kämpande, glödande och även offensivt lag som spelar ut lag som Ukraina och Bulgarien som var med i EM förra året.

– Vi tror mer på oss själva. Idén är att spela bra försvar, byta ofta och alla tillför något, beskriver Oluoma Nnamaka, den enda i laget som gjort över 100 landskamper.

Den gamle Uppsalaspelaren är ett gott exempel på det. För tre år sedan på hemma-EM var han en försvarskämpe som tog många returer men som sällan tittade på korgen i anfall. Nu kämpade han ännu mer men satte dessutom 16 poäng. Och hans pass som skar genom Bulgariens försvar till Fredrik Jönzén i början av fjärde perioden var en delikatess.

– Spelar man bra försvar kommer anfallet lätt, var Nnamakas enkla förklaring.

Hjälpförsvar

En annan är att alla spelarna i laget vet att det finns hjälp i försvaret och då vågar man pressa sin spelare hårdare.

Att se elva svenska spelare kliva ut på banan och spela ett aggresivt försvar var en njutning för alla basketälskare. Och när samtliga elva också visade ett intresse för att göra något framåt blev glädjen än större. Även om det fanns skönhetsfläckar.

Sverige gjorde 12–2 på bulgarerna första åtta minuterna av matchen och vann perioden 13–6. Men det borde varit mer, man hade alldeles för många missar framåt. Andra perioden vann Bulgarien 24–20 sedan storstjärnan Todor Stoykov gjort elva av poängen.

Ett bevis på Sveriges fantastiska försvar var just Stoykov samt Filip VIdenov som låg tre och tvåa i hela EM- kvalets skytteliga och som hade snittat 41 poäng tillsammans. Nu stannade duon på beskedliga 14+8.

– Att hålla dom på 22 poäng tillsammans var en nyckel till segern, sade förbundskapten Flavarakis.

Oväntad grupptvåa

Det var försvaret som fick Sverige att gå från 37–33 till 52–41 efter tre perioder. Och när bulgarerna bara kunde göra två poäng på första åtta minuterna i sista perioden stod det plötsligt 70–44.

Och lika oväntat slutade Sverige, tippade att bli fyra i den hårda gruppen, tvåa bakom Polen men före Ukraina och Bulgarien.

– Jag trodde ändå att vi skulle bli bättre. Ser man på de två första förlusterna så borde vi ha vunnit dom, tyckte Martin Ringström bäste poängplockare med sina 23 poäng.

Trots segern mot Bulgarien lyckades inte Sverige bli en av de två grupptvåorna som gick direkt till EM i Spanien nästa år. Nu blir man ett av nio lag som får spela om en EM-slutspelsplats vid ett extrakval nästa sommar. Men tack vare andraplatsen i gruppen har basketlandslaget bättre ranking.

Sveriges chans att gå vidare var minimal och var beroende på resultat i flera andra matcher. Och i svenska laget var inte direktkval målsättningen.

– Man ska vara realistisk och ta lagom steg. Men vi har tagit ett större steg än förväntat och kan inte vara besvikna om vi inte når EM direkt, sade Flavarakis.

– Men att vi är besvikna är ett bra tecken.

Håkan Bergholtz/TT