Umeå till kvartsfinal i Womens Cup

Slog norska Kolbotn med 2–1

Foto: BILDBYRÅN
Linda Klavenes (i mitten) jublar efter ett Umeå-mål.
SPORTBLADET

Sofiemyr, Norge (TT)

En poäng räckte för gruppseger.

Umeås fotbollsdamer vann hellre.

Nu väntar kvartsfinal i Women's Cup.

Efter 3–0 mot Espanyol och 2–0 mot Legend Tjernigov såg Umeå ut att avsluta sin norska vistelse med oavgjort mot Kolbotn. Inte för att det spelade någon roll – krysset hade gett en lika bergsäker gruppseger.

Men vem vill inte vinna.

Och den där frisparken från Anna Mäkinen, som seglade förbi allt och alla i straffområdet och in i nätet till 1–2 i sista ordinarie minuten kom minst sagt lägligt.

Efter Kristin Blystad Bjerkes kvittering sju minuter tidigare pressade norskorna hårt för ett segermål – och förstaplatsen i gruppen.

– Vi hade lite tur, oavgjort hade varit mer rättvist, säger Umeåtränaren Andrée Jeglertz till norskt tv.

Det var Umeås femte match på 13 dagar och det syntes. Det som var spring i benen och spelövertag i första halvlek förvandlades till steget efter ju längre matchen led.

Tur då att Lise Klaveness nickade in 0–1 redan efter fyra minuter. Det var släkten när den är som värst. Klaveness hämtades från norska ligan i vintras.

– Jag känner flera av spelarna i Kolbotn väl och det var speciellt skönt att få göra målet. Jag fick stå helt fri och nicka in den, säger Lise Klaveness.

Bud på mål

Det var bud på fler Umeåmål, närmast kom Malin Moström men hennes vänsterskott slog i ribban.

Så långt var Jeglertz nöjd.

– Vi skapade mycket chanser i en riktigt bra fotbollsmatch, men jag vill se mer tålamod i anfallsspelet, påpekade han i halvtid.

Tålamod fick han ha.

I stället för fortsatt svenskt tryck tog Kolbotn över – och var inte långt från att snuva de svenska mästarinnorna på alla tre poängen och gruppsegern.

Försvaret var inte på tårna när Blystad Bjerke nickade in 1–1 på hörna. Och de följande minuterna var det ofta väl darrigt i Umeås straffområde. Sofia Lundgren stoppade norskt 2–1 när hon knep bollen framför fötterna på en fri norska.

– Vi blev väldigt trötta och Kolbotn satsade allt framåt och gjorde det bra. Vi får vara tacksamma över att vi vann matchen, säger Andrée Jeglertz.

I kvartsfinalen får Umeå möta antingen Saestrum, Holland eller Turbine Potsdam.