Henke tillbaka – som målskytt

Men målvaktstavla kostade HIF segern mot Halmstad

SPORTBLADET

Halmstad (TT)

Henrik Larsson var tillbaka i Helsingborg efter sin avstängning.

Men trots att han blev målskytt var det lagkamraten Daniel Andersson som hamnade i fokus.

Målvakten stod för flera lysande räddningar men också för en rejäl tavla i 1–1-matchen mot Halmstad.

Foto: BJÖRN LINDGREN/Scanpix
Henke Larsson är en målskytt igen.

Den förre landslagsanfallaren Henrik Larsson var ordentligt spelsugen efter sin avstängning. Han gjorde sin första match sedan den 22 augusti – ett uppehåll som verkar gjort ”Henke” gott. Han spelade fram sina lagkamrater, jobbade hem, skarvade och stod dessutom för Helsingborgs ledningsmål. I den 20:e minuten bröt Babis Stefanidis fram och hittade Larsson i straffområdet. Henke tog emot bollen på bröstet och vinklade rutinerat bollen förbi Marcus Sahlman i målet.

– Jag älskar att spela fotboll och det var skönt att få spela igen. Men det handlar om laget och inte om mig, sade 35-åringen efter matchen.

”Henke” hade både rätt och fel. För på planen handlade det inte om Larsson, men inte heller om lagen Halmstad eller Helsingborg – utan om Daniel Andersson. Den rutinerade målvakten stod för flera briljanta räddningar som samtliga platsar bland ”Årets räddningar”. Men det alla kommer snacka om är Halmstads kvittering. I den 64:e minuten fick HIF inkast på sin egen planhalva. Ytterbacken Franco Miranda kastade bollen mot Andersson samtidigt som HBK:s anfallare Magnus Arvidsson rusade mot mål.

– Janne (Andersson, HBK:s tränare) sade att han gärna dribblar där bak. Och han har gjort det mot mig när vi spelade ihop i Trelleborg, sade Arvidsson.

Öppet mål

Andersson försökte sig på att finta bort Arvidsson men misslyckades kapitalt och HBK-anfallaren kunde rulla in sitt fjärde mål för säsongen i öppet mål.

– Det känns som jag kört kniven i ryggen på medspelare, fans och alla inblandade. Jag försökte dra honom och det var ett idiotiskt felbeslut, sade en nedstämd Andersson.

Trots att han bland annat räddat frilägen och även ett stenhårt skott av Emra Tahirovic i slutminuten kunde målvakten inte glädja sig åt de fina paraderna.

– Det var synd för det fungerade bra i hela matchen. Men jag tar på mig det helt klart, det är bara att be om ursäkt.

Ensam kvar på Örjan Valls gräsmatta stod den förre Hif-spelaren Arvidsson och njöt av målet. Då han missat ett friläge och hans lagkamrater bränt flera fina lägen var förstås kvitteringen en lättnad.

– Det var skönt, det var riktigt tungt att komma in efter första halvlek, sade han.

Sett över hela matchen var ändå oavgjort ett ganska rättvis resultat. Och HIF:s tränare Stuart Baxter har fortfarande inte upplevt någon förlust sedan comebacken i allsvenskan.

– Jag är inte nöjd med vår insats, men jag får vara nöjd med en poäng.

Se Daniel Anderssons tavla

Pär Andersson/TT