BANK & NIVA

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

SPORTBLADET

1. Hela England bävar inför BBC-programmet Panorama i morgon kväll, som ska handla om mutor och fiffel. Får vi ett footballgate som uppföljare till calciopoli?

Bank: The Independent berättade i helgen att Southampton häromåret betalade 1,5 miljon till Peñarol i Uruguay för en spelare som var gratis, och som aldrig spelade en match i England. Varför? Ingen vet. Vad jag vet är att Harry Redknapp tränade So’ton då, och att samme man varit inblandad i minst 50 märkliga spelaraffärer de senaste åren. Pengar försvinner, agenter fifflar, spelare köps och säljs – och Dirty Harry är inte ensam. De senaste 15–20 åren har engelsk fotboll varit en lekstuga för långfingrade män som skamlöst roffat åt sig. Det är den kulturen som kan avslöjas i BBC eller i Lord Stevens utredning.

Niva: Inget som går att jämföra på samma dag. Jag tror absolut att engelsk toppfotboll stinker av mutor och korruption – men jag tror inte att de mutorna och den korruptionen går ut på att påverka matchresultat. Tjocka kuvert i en managers bakficka är illa, men inget som rubbar sportens grundidé. Panorama? Nja. Enligt förhandssnacket anklagas Harry Redknapp för att ha försökt locka till sig en kontrakterad spelare, men lär i själva verket bara sagt: ”Jag gillar Toddy. Jag skulle ha honom i mitt lag”. De som sett den hopplöst klumpige Andy Todd i aktion inser att det uttalandet visserligen kan vara ett brott i sig.

2. Fyra matcher, noll förluster – sedan fick Hasse Backe sparken. Vi har inte fått tag på en jourhavande psykolog så ni får jobbet: Vad är fel i Panathinaikos?

Bank: Vi kan börja med att fundera en stund över grekisk fotboll. I somras släpptes en opinionsmätning som visade att en av tolv greker tror att grekisk fotboll är ren och rättvis. Bara hälften litade på fotbollens styrande i landet. Få länder i världen litar mindre på sina auktoriteter. I Aten älskar man konspirationsteorier, och eftersom bara tre lag kan vinna ligan måste förstås något vara fel när Panathinaikos bara gjort det en gång på tio år. När ”Trifilli” gjorde fiasko i veckan var det därför inte bara Backe man kastade flaskor efter – president Bardinogiannis fick också ducka. Så hur skulle han rädda sig? Han testade det som (inte) funkat förut, och kickade tränaren.

Niva: Äh, det är faktiskt inte så svårt, utan det handlar om ett tålamod som inte längre existerar. De tio senaste åren har Panathinaikos vunnit ligan en gång – hatade grannen Olympiakos har gjort det nio gånger. För en jätteklubb som totalt vunnit osannolika 488 mästartitlar (fotbollssektionen står för 41) är det givetvis inte bra nog. Därför 15 nya spelare per säsong, därför så ilsken ton i de fyra dagstidningar som har fokus på klubben. Jag förstår frustrationen på ett sätt – men samtidigt är jag en trist, trälig typ som tror på långsiktighet. PAO är nu inne på sin 26:e tränare (!) på 12 år. Något säger mig att det är dags att börja leta fel på andra håll nu.

3. Derbysöndag i går; det gjordes upp i Sevilla, Bukarest och Sofia. Vilket derby fångade dig mest?

Bank: Jag hade tveklöst sett el derbi i Sevilla, om inte president Del Nidos tv-bojkott gjort det omöjligt. I stället tänkte jag satsa på att glädja alla vänsterhjärtan, bara för att vara snäll. För 37 år sedan tog sig tre italienska hamnarbetare ombord på ett amerikanskt krigsfartyg och bytte ut USA-fanan mot en Vietcong-flagga. Det hände, naturligtvis, i Livorno. I går vann i Amaranti Toskana-derbyt mot Fiorentina med 1–0 hemma på Stadio Picchi, de har inte förlorat det mötet i Serie A på 70 år. Målet gjordes naturligtvis av Cristiano Lucarelli, socialisten som har klubbmärket tatuerat på underarmen och ägnar fritiden åt att föreläsa om rasism och stötta fackrörelsen. En vänstervinst, i det lilla.

Niva: Fängslande fajter, men det känns som att jag skrivit om både flamenco i Andalusien och etniska konflikter i Bukarest förr. Nej, den här gången vill jag i stället berätta om en avig tradition i Tyskland. Där finns något de kallar för Fan-Freundschaften – lag från olika delar av landet som bildat vänskapsförbund – och därför fanns också en extra laddning när Eintracht Frankfurt mötte Bayer Leverkusen. Inte för att de hatar varandra – inte för att de gillar varandra heller – utan för att Leverkusen har en 25 år gammal allians med Kickers Offenbach. Och Offenbach är ju Frankfurts arga ärkerivaler – så där har ni ett i raden av märkliga tyska andrahandsderbyn.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank: Att Brasilien blev med Bingolotto. Inte exakt, förstås, eftersom de inte har något Lok. Däremot har de en Lula, och i torsdags signerade han Timemania, ett lotteri som ska rädda brasiliansk klubbfotboll. Klubbarna har skulder till staten på närmare tre miljarder kronor, och en fjärdedel av inkomsterna från Timemania ska reglera skulden. Resten – ska gå direkt till klubbarna. Om lotteriet blir en succé kan det påverka Europas möjligheter att fynda till reapriser i Brasilien i framtiden. I fjol såldes över 800 spelare till utländska klubbar för 1,5 miljarder. Det blir ännu fler i år. Om klubbarna blir rikare kan de behålla spelare lite längre. Bingo!

Niva: Vi får lov att flytta oss ner till Somaliens huvudstad Mogadishu och vrida klockan tillbaka till i går eftermiddag. Ungefär 400 ungdomar hade samlats på Duale-biografen för att titta på Chelsea mot Liverpool. Då rullade en stridsvagn upp till biografen, och 30 militärmän stormade in. De tillhörde den strikt islamistiska regim som tog kontroll över huvudstaden i juni, och beordrade tittarna att skingras. Ungdomarna kastade sten – militären slog tillbaka med kulor. I Afghanistan spelade inte landslaget en enda match mellan 1984 och 2002 – det är värt att komma ihåg när en talibanliknande regim tycks vara på väg att ta över Somalien.

Simon Bank, Erik Niva