Frank & Bank

SPORTBLADET

Hör ni till samma folkslag som Frank & Bank? Ringa in den 11-12 oktober i almanackan i så fall.

Då står Juventus, Lazio, Milan och Fiorentina inför italienska olympiska kommitténs skiljenämnd - i ett sista försök att få sina poängavdrag minskade.

Här på redaktionen skulle vi inte bli ett dugg överraskade om de lyckas, och vi har förtvivlat svårt att förstå att de klubbledare som gavs yrkesförbud alldeles nyligen fortfarande verkar som om ingenting hänt. Någonting har ju hänt, frågan är bara vad och hur mycket.

11-12 oktober, hur som helst. Missa det inte.

Veckans vinnare:

Agenterna. När Deloitte & Touche släppte sin årliga rapport om Premier League-klubbarnas spenderarvanor förstår vi att vi skulle valt andra karriärer. Under året har de 20 klubbarna köpt spelare för närmare 4,6 miljarder kronor – en ökning på 600 miljoner jämfört med 2005.

Veckans förlorare:

Corinthians. Inte nog med skumraskaffärer, dålig fotboll och förlusten av Tevez/Mascherano. Nu blir de stämda också. Lyon anser sig inte ha fått ut 75 miljoner de skulle fått när den brasilianska klubben plockade hem anfallaren Nilmar.

VÄRLDEN

Hörrni, grabbarna i Öster, Elfsborg, HIF eller Djurgården som tror att ni har riskkapitalbolag. Tänk en gång till. Pini Zahavi, den israeliske agenten som hänger med Svennis, Abramovitj och Kia Joorabchian, drar nu igång ett helt unikt bolag som kommer att förändra hela fotbollsvärlden.

I fredags sålde River Plate andelar i fem av sina mest lovande spelare för lite dryga 90 miljoner – alla såldes enligt Sunday Mirror till det nya, obundna agentbolaget som Zahavi håller i. Och det är, som det heter, bara början. Enligt rapporter har Zahavi ordnat en transferfond med muskler på 1,4 miljarder kronor.

UKRAINA-POLEN

Ukraina är redo att arrangera EM 2012 ihop med Polen. Det meddelar president Viktor Jusjtjenko, som ser fotbollen som ett sätt att flytta sitt orangea Ukraina ytterligare en bit närmare Västeuropa.

ARGENTINA

Brasilien och England har nyligen tagit gemensamma tag för att bekämpa fotbollsvåldet i och runt arenorna. Nu gör Argentina samma sak. Efter den senaste tidens våldsamma upplopp på arenorna höjs röster om att skjuta upp mästerskapet ett par veckor.

– Måste vi vänta tills fyra-fem människor har dött? undrar domaren Daniel Gimenez.

TJETJENIEN

Kommer ni ihåg Terek, laget som blev hela Tjetjeniens hjältar när de vann den ryska cupen och fick spela i Uefa-cupen, trots att de stod mitt i ett krig? Efter tunga år med kaos, både politiskt och ekonomiskt, kommer äntligen lite goda nyheter. Spelarna i Terek har fått ut alla sina fordringar, och gamle mästercoachen Vait Talgajev är tillbaka igen.

Terek ligger för närvarande sjua i den ryska andraligan. De spelar ännu inte några matcher hemma i Tjetjenien.

ENGLAND

Momsen på agenternas provision är inte avdragsgill. Det fastslår det engelska skatteverket i ett utslag gällande

Newcastle United.

Klubben har hävdat att agenterna representerar spelarna, men HM Revenue and Customs slår fast att ”agenterna agerar i både klubbarnas och spelarnas gemensamma intresse”.

Fifa har i sitt reglemente inskrivet att en agent bara kan representera spelaren. Ända har ett flertal engelska klubbar dragit av VAT, den engelska motsvarigheten till moms, för agenternas provision i samband med övergångar.

Nu uppmanar advokatfirman Halliwells alla engelska professionella klubbar att granska sina övergångar tre år bakåt i tiden.

PORTUGAL

Fifa tolkade reglerna snällt och lät Portugal fortsätta spela internationellt. Bakgrunden är att ligaklubben Gil Vicente använt en icke registrerad spelare. När det portugisiska förbundet som en följd därav degraderade klubben gick Gil Vicente vidare till civil domstol, vilket Fifa-reglerna förbjuder eftersom tvister av det här slaget ska avgöras av fotbollens eget rättsverk. Fifa var berett att stänga av Portugal internationellt, men när domstolen i Portugal direkt avvisade Gil Vicentes klagan lät det internationella förbundet nåd gå före rätt.

För inte har utslaget det något att göra med att Portugal spelade EM-final för två år sedan och bronsmatch i VM sommaren som gick...

MALAYSIA

Manchester United ska turnera i södra fjärran östern nästa sommar. Skälet? Ja, inte sjutton är det den sportsliga utmaningen. Tourism Malaysia är nämligen en av Manchester Uniteds nya sponsorer, med ett avtal värt minst 30 miljoner.

SYDAFRIKA

En lättnad i importreglerna för varor som behövs för genomförandet av fotbolls-VM 2010 har mötts av stora protester från landets tillverkningsindustri.

De sydafrikanska importreglerna tillåter endast i undantagsfall import av produkter som också tillverkas i landet. Detta för att stimulera den egna tillverkningen och motverka lönedumpning. Nu har regeringen lättat

på det embargot, med den officiella motiveringen att VM kräver dessa produkter.

Importkonflkten ska läggas till flera andra problem gällande VM-arrangemangen. Landets infrastruktur, vägar och kommunaktion, är fortfarande underdimensionerad för VM. Nybyggnationen och

renoveringen av de tänkta stadionanläggningarna har knappt påbörjats.

Många inhemska kritiker välkomnar VM, men säger också att lika mycket pengar måste satsas på att bygga bort fattigdom och utrota sjukdomar. Nyligen kom rapporter om svåra fall av tuberkulos, som troligen har

samband med den eftersatta behandlingen av landets aidssjuka. Landets sjukvårdsminister säger nämligen att aids inte är ett problem, trots att Sydafrikas befolkning, i huvudsak den svarta delen, är hårt drabbad.

Så kanske finns något i ryktet att Australien ska ta över VM 2010.

DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO

Lagerbäck, Andersson och Lagrell, glädjen er över att ni inte råkar ut för det som klubben St Eloi Luppos supportrar ställde till med.

Supportrarna kidnappade nämligen representanter för

motståndarna Enyimba inför en match.

Anledningen? De ville förhindra att de utövade häxkrafter.

Som en följd av detta får St Eloi Luppo spela nästa match i afrikanska Confederations Cup 200 mil hemifrån och hemmaarenan Lumbumbshi stängs för ett år.

Vilken tur att Sverige slog Liechtenstein.

POLEN

Brasilien, Italien, Tyskland, Rumänien, Belgien, Tjeckien, Vietnam – och fler än Frank & Bank kan minnas.

Till listan över mutländer lägger vi nu också Polen.

PZPN, det polska fotbollsförbundet, är under hård press från landets sportminister Tomasz Lipiec att på allvar ta itu med den korruptionshärva som sedan länge sägs förekomma. Bland annat ska 40-talet domare ha påverkats att styra resultaten. I härvan ska också

både klubb- och förbundsrepresentanter skymta förbi. Enligt ministern har förbundet valt att blunda, vilket gör ett regeringsingripande nödvändigt.

Simon Bank, Frank Östergren