VAKNA – ni är i elitserien!

Anrell: Skellefteåborna måste skärpa sig och köpa biljetter

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ

Vakna, Skellefteå - ni är tillbaka i elitserien.

1 000 tomma platser i en stad som väntat på det här i 16 år - det är förbanne mig pinsamt.

Festligt, folkligt, fullsatt? Knappast.

Habilt, hypat, halvtomt. Snarare.

Jag trodde verkligen att det här skulle vara den stora galakvällen i staden som sett hjältar som Hardy Nilsson, Krobbe Lundberg och Acka Andersson födas.

Det blev ingen riktig gala. Det var fler än Magnus Wernblom som var besvikna på den usla publiksiffran 4 232 i en hall som kan pressa in över 5 200.

Orsak? Tja, klubbledningen skyllde på tv-sändningen i Canal+, men det låter mest som ett svepskäl. Några trodde att det spridits ett rykte i stan om att det var utsålt och ingen idé att köa.

Peo Larsson, sportchefen, sa att det var valets fel.

- Norrlänningarna håller i pengarna nu, sa han och jag vet inte om det stämmer. I Skellefteå ökade sossarna sina siffror. Det finns en rädsla för minskade bidrag, om jag tolkade Larsson rätt.

Hur som helst måste nog Skellefteå skärpa till sig och lära sig sälja biljetter.

Elitserien ställer lite högre krav, nu fanns det knappt pressplatser, knappt spelbar is, knappt med publik. Hela hallen såg mest ut som en bakgård. Men laget då?

Knappt elitserieklass - eller?

Har Skellefteå nån chans i år? Jag tror det. Det var på många sätt en usel match med en uppsjö av felpass. Men där var Brynäs lika dåligt, så det skyller jag på premiärnerverna.

Proppade Bäckström

Men jag har en känsla av att Skellefteå lyckats ganska bra med sina värvningar. Richard Lintner - som var en av världens bästa backar så sent som för fyra år sen - spelar som vanligt utan huvud defensivt men med en hjärnforskares briljans framåt. Hans kvitteringsmål var verkligen ett klassmål med direktskott på en snygg passning från Fredrik Öberg.

Enorme backen Kari Haakana var mäktig i sin pondus, Jimmie Eriksson, Markku Tähtinen, Anti Virtanen ganska bra. Jason King var trött. Marcus Kristoffersson var lagom ful och inledde matchen med att proppa Nicklas Bäckström och visa honom att det år två i tideräkningen Efter Genombrottet för vår nye hockeymessias.

Bäckström var lite lätt förvirrad efter det - i en halv match. Felpass, krampaktig åkning och långt ifrån världsklass. Men sen började han hitta rätt och jag antar att målet som betydde 3-2 betydde mycket för honom på den här resan där han till och med blivit en av tre assisterande lagkaptener. Mycket att tänka på för en 19-åring. För mycket i en halv match, tänkte jag. Nu är jag inte säker längre.

Förmodligen kan man säga samma sak om hela Skellefteå:

Hela stan var antagligen så spänd att den inte ens vågade gå till arenan, om vi ska tolka publiksiffran rätt.

Får stå i målgården

Men det fanns två sekvenser som löste kramperna.

Den första var Magnus Wernbloms 1-0 som han sköt stående inne i målgården.

Leif Boork ansåg att det borde dömts bort, och en viss diskussion utbröt på presskonferensen men vad jag förstår har han missat de nya reglerna för hur man får bete sig i målgården. Målet var sannolikt korrekt.

Kanske dags även för Leif Boork att vakna till och läsa på lite.

Dessutom drog hans lag på sig en drös onödiga utvisningar för hakningar, Nolltoleransen fungerade bra, spelarna gjorde det något sämre. Det gällde båda lagen.

Som sagt: vakna pojkar, elitserien har startat.

Den andra sekvensen var kvitteringen, Richard Lintners fantastiska skott. Jag har varit på så många premiärer för nykomlingar och det brukar nästan alltid se ut så att de spelar med hjärtat - och så förlorar de på ett udda skitmål i slutet.

Skellefteå hade ledningen - men tappade den.

Värdefulla poäng

Men de lyckades komma tillbaka och faktiskt kvittera. Den poängen det innebar kan vara hur värdefull som helst i veckor framåt. De har redan en poäng mer än förra årets finallag Frölunda. De har antagligen en poäng mer än fem lag när första omgången är spelad.

Där vaknade de i alla fall i tid.

Bäst i Brynäs? Moraförvärvet Peter Nolander som plötsligt tilläts spela offensivt backspel efter att ha mobbats i ett år i Mora av Harri Rindell.

För övrigt hade även Nicklas Wikegård fel i Hockeykväll när det gällde första målet. Man FÅR faktiskt stå inne i målgården. Vakna Wikegård. Elitserien har startat.

Lasse Anrell