Tung seger för unga Djurgården

Slog Mora med 5–2: Vi vet vad vi kan

SPORTBLADET

När klubb efter klubb har satsat tungt, har Djurgården satsat ungt.

Premiären mot Mora (5–2) gav en glimt om varför.

– Vi vet vad vi kan, säger Djurgårdsforwarden Patric Hörnqvist.

Om Dif-tränaren Hans Särkijärvi behövde någon enskild spelare att lyfta fram som representant för den nya, unga profilen hade han kunnat sätta fingret på just den som först visade vägen:

På Patric Hörnqvist – en spelare som skolades in redan ifjol, men som inte hade mer än tagit ett lätt andedrag av elitserieluften innan han i år insåg att rollen den här säsongen skulle bli större.

I den trupp som Djurgården inlett elitserien med är 16 av 24 spelare födda på 1980-talet. Hörnqvist är född 1987 och hade i premiären sällskap av jämngamle Alexander Ribbenstrand och av ett år äldre Christopher Thörn och Christofer Löfberg.

Känslan?

Bra, konstaterar Hörnqvist, än så länge.

– Självklart är det kul att vi är en hel del unga i det här laget. Och jag tror också att vi motiverar de äldre att köra lite extra hårt, det brukar alltid vara lite interna fajter på träningarna, det är kul.

Två mål direkt

I tisdagspremiären gjorde Hörnqvist både 1–0 och 2–1 när Djurgården knöt näven om segern. 1–0-målet kom i numerärt överläge efter 19.28 av den första perioden, 2–1-målet med en läcker inbrytning efter 4.50 av den andra.

I tredje perioden punkterade sedan 23-årige backen Jonas Liwing matchen när han lyfte in 4–1 i spel fem mot tre efter 4.46 – ett av totalt fyra Djurgårdsmål i numerärt överläge.

Två filosofier

På många sätt var tisdagspremiären i Globen ett möte mellan kontraster. Å ena sidan Djurgården – med bara två utländska spelare och sin satsning på framtidsspelare från närområdet. Å andra sidan Mora – med 14 importer från utlandet och med främlingslegionskritik i bakhasorna.

I elitserien står Mora i särklass när det gäller importspelarna. Närmast efter Dalaklubben kommer Frölunda, Malmö och Luleå med åtta importer vardera.

Största Moranamnet är NHL-meriterade tjecken Pavel Brendl, som kommit till elitserien för en nystart på karriären.

I premiären var det han som gjorde båda Moramålen, men Mora som helhet hade det tungt.

– De gjorde fyra mål i numerära överlägen, då är det solklart att det blir stor skillnad mellan lagen, sade Moras tränare Harri Rindell – samtidigt som han medgav att Mora har en del att jobba på.

Jakob Sillén/TT