Norlings plan: Ny derbykupp

”Det är viktigt att välja en taktisk väg”

SPORTBLADET

Dagen innan derbyt höll AIK teorigenomgång.

Syftet: att sänka Djurgården.

Rikard Norling är redo för en ny taktikkupp.

- Vi har valt vår väg rent taktiskt, säger Norling.

I våras förstörde AIK Djurgårdens uppspel genom att ständigt se till att Toni Kuivasto med mindre framgång fick slå uppspelen. Sedan dess har Norling/Novakovic fortsatt överraska taktiskt, bland annat genom att låta Nicklas Carlsson punktmarkera Anders Svensson på bortaplan mot Elfsborg.

- Det är viktigt att välja en väg taktiskt och det har vi gjort också. Vi går in för att vinna matchen, säger Norling.

Många byten i laget

Direktiven går ut till spelarna dagen innan match.

- Vi tar det aldrig matchdagen, utan istället dagen innan. Vi berättar vad de kan vänta sig och ger dem en taktisk inriktning för hur vi ska hantera matchen. Vi måste vara ambitiösa i vår rörelse och väldigt metodiska, säger han.

Hela säsongen har AIK bytt friskt i laget och lagt upp matchplanen utifrån motståndet.

- Förberedelserna tar den tid som krävs. Det ser olika ut, men vi ser alltid den senaste och näst senaste matchen, säger han.

Systematisk och välförberedd är något av Rikard Norlings ledord som tränare. Men han är inte rädd för att bli förutsägbar i matcherna.

- Vi väljer ju bänk för att ge oss själva alternativ för att kunna agera. Men däremot har vi inte bestämt att i den 69 matchminuten så gör vi det här bytet, det funkar inte.

Revanschsugna

Djurgården har granskats hårt, både i offensiven och defensiven inför matchen.

- Vi har tittat på hur de agerar defensivt och offensivt, men även på fasta situationer. Men det är någonting man får ta med en nypa salt, det kan ändras.

AIK leder serien, Djurgården vill ha revansch från i våras och dessutom haka på guldstriden. Nebojsa Novakovic och Rikard Norling kan bli guldtränare - redan första säsongen i allsvenskan.

- Vi backar upp varandra bra bra. Jag är systematiskt, medan Nebojsa är väldigt kreativ och har god känsla för matcherna. Han är kanske mer spontan och agerar mer utanför ramarna, jag mer innanför, säger Norling.

Petter Maaherra

ARTIKELN HANDLAR OM