Malmös nya skattekupp

Så har de råd att betala miljonlöner till stjärnorna

SPORTBLADET

Malmö har spelare boende i Köpenhamn.

Allt för att betala lite skatt och kunna ge nettolöner till spelarna.

- Det kan inte vara lagligt, säger Jan Simons, klubbdirektör i Mora IK.

Mats Engstrand, Malmö.

Kanadensaren Ross Lupaschuk och tjecken David Moravec är två av Malmös viktigaste spelare.

Och därigenom även bland de mest dyrbara.

För att ha råd att avlöna Lupaschuk och Moravec har Malmö valt skatteplanering i den högre skolan. Stjärnorna är boende i Köpenhamn samtidigt som de har sitt arbete i elitserien och Malmö.

Enligt Malmö är spelarna därmed inte skattskyldiga i Sverige.

"Kör med öppna kort"

Malmö har värvat spelarna på så kallat artistkontrakt, men eftersom de är boende i Danmark hävdar Malmö att spelarna inte är beroende av sex-månadersregeln och kan spela hela försäsongen samt hela elitserien för Malmö.

- Vi har kollat med lokala skattekontoret i Skåne och även anlitat skatteexpertis. Vi har kört med öppna kort och vi är av den uppfattningen att den här lösningen är vattentät, säger Mats Engstrand, ordförande i Malmö Redhawks.

Miljoner i skatteskuld

Brynäs, Skellefteå, Luleå och HV 71 har också spelare med artistkontrakt. Men klubbarna har valt att ta in spelarna till Sverige i mitten av oktober. Just för att skattereglerna inte tillåter att artistspelarna är i Sverige längre än sex månader.

Många av elitseriens klubbledare är förvånade att Malmö vågar göra så här med tanke på att man betalat en skatteskuld på 30 miljoner. Samt att före detta ordförande Percy Nilsson varit åtalad för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll, men friades till slut av Hovrätten.

"Kan inte vara lagligt"

- Otroligt, tror inte att någon annan klubb än Malmö skulle kunna göra något liknande. Det kan inte vara lagligt. Det känns som att man använder sig av ett annat lands skatteregler för att värva spelare från bland annat oss, säger Jan Simons, klubbdirektör i Mora IK, och syftar på Ross Lupaschuk.

Även HV 71:s klubbdirektör Bengt Kinell är frågande.

- Malmö får väl egentligen sköta sitt. Men jag kan tycka det är konstigt att man har spelare som bara är med i matcher och träningar och sedan åker till ett annat land, säger Kinell.

Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda, säger:

- Jag utgår från att Malmö följer de regler som finns, annars skadar det hockeyn. Är enda skälet till det här att undvika skatt så är det inte bra. Men jag ska egentligen inte döma Malmö, säger Ahdrian.