Kris i elitserien – men ungdomarna ger hopp

Flinck om det onda och goda i handbollen inför premiären i kväll

SPORTBLADET

Elitserien dräneras på profiler.

Klubbarna blöder ekonomiskt.

Men det finns i varje fall en sjukdomsinsikt.

Och landslaget och elitserien har aldrig varit två kommunicerande kärl.

Foto: Bildbyrån
Nytt guld. Hammarby är regerande svenska mästare och tippas i topp även i år.

Elitseriepremiär i kväll.

Det onda först:

Jonas Larholm, Fredrik Petersen, Kristian Meijer, Joacim Ernstson, Fredrik Lindahl, Per Sandström, Diego Perez Marne...

Elitserien har nästan varje år tappat sina största profiler, men aldrig har listan varit längre än i år (jag nämnde bara en bråkdel här ovan) och kvaliteten sjunker naturligtvis.

Klubbarna blöder fortfarande ekonomiskt. Och den nya elitlicensen är ett enda stort skämt: hur kunde nämnden ge Redbergslid grönt ljus i maj när klubben två månader senare var sekunder från att gå i konkurs?

Publiksnittet har minskat tre år i rad

Nu till det goda:

Det finns en sjukdomsinsikt hos elitserieklubbarna i alla fall. Stjärnflykten beror naturligtvis på att klubbarna tvingats gå fram med lien i lönebudgeten. (Det är nånstans, tror jag, ett sundhetstecken att RIK inte ens har råd att behålla sin andremålvakt Linus Bolin.) Och nu tar man krafttag för att höja publiksnittet (målet är 1200 i år) samt börjar jobba med arenafrågan.

Någon enstaka landskamp på meritlistan innebär numera att en spelare är förlorad till proffslivet, men annars har elitserien och landslaget aldrig varit två kommunicerande kärl. De makalösa framgångarna med Bengan Boys gav aldrig några effekter på intresset för elitserien. Så när landslaget nu vandrar i kvalskuggans dal borde inte elitserien påverkas.

Och när det gäller kvaliteten på spelet så har fotbollsallsvenskan visat att det verkligen inte har någon betydelse för intresset.

Hammarby: Enda laget som inte tappat sina bästa spelare är, lyckligtvis, det som representerar Sverige i Champions League.

Ystad: Handbollsfästet har äntligen två klubbar i elitserien.

Sävehof: Någon mer än jag som hoppas att Partilleklubben lyckas i sitt vågade generationsskifte där storstjärnorna byts ut mot ett gäng (landslagsmeriterade) juniorer?

Silvret i UEM och bronset i JEM visar om inte annat att Sverige i framtiden kan fortsätta göda halvtaskiga spanska, danska och norska klubbar med talanger.

Det var inte mycket till handlingsplan Ingemar Linnéll presenterade, va?

Sportbladet tippar elitserien