Nu väller de unga fram

– kalla det gärna Bäckström-effekten

SPORTBLADET

Elitseriens premiäromgång var ett bevis på en dramatisk föryngringskur i svensk hockey.

Plötsligt väller juniorerna fram.

Spelsugna, skickliga och självsäkra.

Kalla det gärna Bäckström-effekten.

Allt ljus har varit på Nicklas Bäckström inför elitseriestarten, Sveriges största juniortalang.

Men han är inte ensam.

I premiäromgångens sex matcher satt hela sexton juniorer ombytta och de allra flesta av dem spelade också.

Som Djurgårdens Patrik Hörnqvist. Född 1987, 19 år gammal och matchvinnare med sina två mål mot Mora (5-2 till slut).

Den gamla storklubben Djurgården lever igen. Utan några ekonomiska muskler har klubben tvingats satsa både hemvävt och ungt. I går hade Djurgården tre juniorer på isen, bland dem premiäromgångens yngste spelare Dennis Persson med sina 18 år och tre månader. Det hade varit en fjärde också, om inte senaste fyndet Andreas Engqvist varit skadad. Dessutom ställde Djurgården upp med tre förstaårsseniorer födda 1986 - Christopher Thörn, Cristofer Löfberg och andremålvakten Daniel Larsson.

Men bara en blev hjälte.

Patrik Hörnqvist gjorde en kanonmatch och fortsätter han i den här stilen nosar han lite på Nicklas Bäckströms marker.

Kallas för "Bengan"

Hörnqvist kallas lite ologiskt för "Bengan", men det har inget med förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson att göra. Men han är ett exempel på Djurgårdens nya taktik att plocka de största talangerna från stockholmsområdet.

Det är landets största hockeydistrikt och det vimlar av talanger runtom i alla de småklubbar, som lägger ner ett fantastiskt jobb på sina ungdomsverksamheter.

Å deras vägnar vill jag också påpeka att ingen av de juniorer eller förstaårsseniorer som spelade i Djurgården i går är fostrad i klubben. Men smart scouting och fingertoppskänsla, har gjort att Djurgården lyckats suga upp några av de bästa.

Patrik Hörnqvist följde med tränaren Challe Berglund från Väsby redan i fjol. I år har han växt en dimension, vilket märks främst på trampet i skridskoåkningen. Han styrde in viktiga 1-0 till Djurgården mot Mora och senare det 2-1 som avgjorde matchen i andra perioden.

Kul också att se backen Dennis Persson, som gick in och debuterade i elitserien utan att blinka. En spelare som hämtades i Västerås inför den här säsongen.

Inte ensamma att ge dem chansen

Tränarna Hans Särkijärvi och Challe Berglund är inte rädda att släppa fram juniorerna. Det hedrar dem.

Men de är inte ensamma.

Luleå hade också tre juniorer i premiären mot Färjestad och som jag nämnt var totalt sexton juniorer ombytta. Det måste vara något slags rekord.

Vad beror det då på? Jag vill kalla det Bäckström-effekten. De flesta av de här killarna har spelat med eller mot Brynässtjärnan. De har insett att ingenting är omöjligt. De vågar ta för sig. Och tränarna är inte så ängsliga längre. De vågar satsa på de yngre spelarna. De såg utvecklingen när Bäckström fick förtroende och massor av istid i Brynäs i fjol. Han växte flera meter.

Mora såg knackigt ut i premiären och lika knackig såg stjärnan Pavel Brendl ut på skridskorna. Usel i spelet utan puck och lika usel i egen zon. Men ändå smäller karln in båda Moras mål. Någon storhet har han och tar han bara i blir den förmodligen ännu större.

En omgång spelad. 54 kvar.

Jag tänker inte dra några slutsatser förrän efter omgång nummer tio.

Men Mora såg ut som en nedflyttningslag i går.

Mats Wennerholm