Explosion av heta juniorer

"Vi är mycket bättre än vad många tror"

SPORTBLADET

Nya, fräcka Djurgården levererade direkt.

Och det var ungdomarna som visade vägen.

- Vi är mycket bättre än vad många tror, säger tvåmålsskytten Patric Hörnqvist, 19.

Foto: PETER WIXTRÖM
Framtiden Patric Hörnqvist är en av juniorerna som klev fram i Djurgården i premiären. De första två speldagarna i elitserien har flera talanger fått visa upp sig.

Djurgården har nämnts som en outsider i årets elitserie. Premiären mot Mora visade att det kan bli mer än så.

- Slutspel är en självklarhet. Vi är minst dubbelt så bra som i fjol. Vi har fått tre rutinerade backar och ett par riktigt vassa forwards, säger Patric Hörnqvist.

"Nya Djurgården" - där 17 av spelarna har rötterna i Stockholmsområdet och 16 är födda på 1980-talet - har imponerat i träningsmatcherna. I går när allvaret började spelades Mora ut efter konstens alla regler.

- Vi har en jäkla bra mix där vi yngre peppar på de äldre och får erfarenhet tillbaka av dem, säger Hörnqvist.

Ska ta ytterligare kliv

Han var en av ungdomarna som fick vara med och känna på elitseriespel redan förra säsongen. I år är det tänkt att Hörnqvist ska ta ytterligare ett kliv.

- Nu vet jag vad det handlar om och vet vad som gäller för att spela i elitserien. Jag har helt klart tagit ett steg framåt, säger han.

Precis som under stora delar av försäsongen bildade han kedja tillsammans med veteranen Fredrik Bremberg och nyförvärvet Pär Bäcker.

"Inte förvånad"

Hörnqvist tackade för förtroendet och gjorde hemmalagets två första mål. Det första var en styrning i power play i slutet av den första perioden. 2-1-målet, fem minuter in i mittperioden, var ett riktigt klassmål. Hörnqvist tog pucken djupt ner i anfallszon och trampade upp i slottet innan han stänkte upp pucken i det vänstra krysset.

Två minuter senare ökade 21-årige Nicklas Danielsson på till 3-1.

- Bra att de unga killarna får vara med och göra mål direkt. Men jag är inte förvånad. De har visat framfötterna under hela försäsongen, säger backveteranen Thomas Johansson.

Han gillar också mixen mellan gammalt och nytt i dagens Djurgården.

- De unga killarna vill verkligen vara med och bidra, de ställer sig inte sist i ledet på träningarna. De är ödmjuka, men tar ändå för sig. Det är något jag har saknat i svensk hockey, säger Johansson.

Ingen risk att de blir för kaxiga?

- Nej, nej, då tar vi ner dem på jorden direkt, säger Johansson.

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM