Köp rättigheterna till BBC-dokumentären

Frank Östergren: Programmet kan få fansen att upptäcka att de är utsatta för en blåsning

SPORTBLADET

Nu ska jag skriva om ett tv-program jag inte sett.

Det sändes i går i BBC One, en kanal som går att se i Sverige, om man har stor parabol och illegal mottagare.

Programmet var ”Undercover – footballs dirty secrets”, en på förhand mycket uppmärksammad granskning av mutaffärer i engelsk fotboll.

BBC:s ”Pano­rama”-redaktion har ­under ett år arbetat med programmet. Att se programmet i förväg var omöjligt, inte ens stillbilder lämnades ut. In i det sista ska det också ha granskats av BBC:s jurister, detta med tanke på karaktären av avslöjanden, bland annat namnges flera kända fotbollsledare.

Oegentligheter i engelsk fotboll är inget nytt. Ett flertal böcker har skrivits i ämnet, nästa vecka kommer ”Football and gangsters” av Graham Johnson. Men då tv har större genomslagskraft än det skrivna kan ”Undercover – footballs dirty secrets” få fansen att upptäcka att de är utsatta för en förnedrande blåsning.

Om nu programmet höll vad som lovats, vill säga. Men har bara hälften av förväntningarna infriats är det gott nog. Hoppas någon svensk kanal snabbt köper in programmet.

Ärligt, fanns det så mycket att titta på i går? Det direktsända kolliderade, slaskboxning i Eurosport, serie B i Eurosport 2 och engelska ligacupen i Viasat Sport 1. Föga engangerade, trots Everton och kittlingen som ligger i om Juventus ska nå serie A.

Måndagens elitseriestart i ­Canal+ Sport indikerade att det blir Tommy Åström som är tänkt som Arne Hegerfors efterträdare. Samt att Anders Parmström fortsätter som han slutade förra säsongen, det vill säga snabb i analysen, rapp i käften och föga nådig mot den som felar.

Fredrik Nilsmarks avhopp från SVT-sporten, har var sportchef för 24, till Scandinavian Open föranleddes inte bara av golfkärlek. Han fick nog av de interna bråken och som han ansåg, Albert Svanbergs räknenisseideologi.

”En värld, en dröm” är budskapet från OS-arrangörerna i Peking 2008. I min drömvärld avrättar inte Kina fem människor om dagen (Amnestys uppskattning). Eller säljer organ från avrättade till rika västerlänningar. Så SVT och Eurosport, ge mig ett enda skäl till att inte bojkotta Peking-OS. Och TV4, inte tänker ni väl sända dam-VM i fotboll som nästa år arrangeras i Kina?