Gefles djurgårdare sänkte Djurgården

Makondele och Bapupa matchvinnare

Foto: BJÖRN TILLY/Bildbyrån
Yannick Bapupa och Rene Makondele hade en kul kväll mot Djurgården.
SPORTBLADET

Gävle (TT)

De värvades till Sverige av Djurgården.

Nu sköt de sin gamla klubb bort från toppstriden – och sitt Gefle mot en allsvensk fortsättning.

– Jag var extra tänd, sade René Makondele efter 2–0.

Två talangfulla kongoleser värvades till ett blårandigt mästarbygge i Sveriges huvudstad.

Men det är knappa tjugo mil norrut, på en konstgräsplan de inte riktigt gillar, som de blommat ut på allvar.

Det var också där som René Makondele och Yannick Bapupa med varsitt mål på måndagen sänkte Djurgården.

Olsson såg vinkeln

Det fick Gefletränaren Per Olsson att nästan få något vått i blicken och kunde kosta på sig att tipsa journalistkåren om en bra vinkel:

– Det var en härlig story att de två fick göra ett varsitt mål en sån här kväll eftersom de har ett förflutet i Djurgården, sade Olsson och Kjell Jonevret bredvid fick motvilligt hålla med.

Längre bak i lokalen stod Bosse Andersson, även har lär gräma sig lite över att de två sålts.

– Det kändes nästan magiskt, fortsatte Olsson om sina två kreativa kongoleser som var grunden i att defensiva och destruktiva Gefle nu fick till 16 avslut och bjudit på glad anfallsfotboll under sitt andra år i allsvenskan.

– Jag tror inte vi haft så här många avslut i någon match förut. Med den kvalitet René och Bapupa visar finns det ingen anledning att dra i bromsen även om det också kan bli 1–1 i en sån här match, analyserade Olsson.

Royal League nästa?

Matchens gigant, René Makondele, tar till och med orden Royal League i sin mun även om han på följdfrågan av TT petar inte ett lite svenskare ”att det är sex matcher kvar och vi tar en match i taget”.

Men kontraktet ser uppenbarligen ut att räddas.

– Det var mitt mål med säsongen, att se till att Gefle får fortsätta i allsvenskan. Vi har sagt att vi ska vara topp-tio.

Mot ett Djurgården, utan bra publikstöd då många fans stannat hemma i protest, bjöd han på mängder av härliga spelsekvenser och gavs ytor att jobba på hela tiden.

– Vi var extra tända efter det var mot Djurgården och vi har aldrig slagit dem. Jag känner att jag växt inte bra i det här laget och just nu känns allt hur bra som helst, säger Makondele, vars Gefle nu hart åtta poäng ner till Örgryte på kvalplats.

Djurgården har nio poäng upp till AIK i toppen och kan glömma guldet. Även Royal League-platsen ser ut att kunna rinna mästarna ur händerna.

– Jag behöver väl inte ens uttrycka hur vi mår. Vi hade hoppats komma tillbaka efter derbyt, sade Kjell Jonevret.

Men laget är helt utan självförtroende och även om chanserna fanns där var det mycket som inte stämde, framförallt i passningsspelet.

– Jag är besviken att vi inte skapar mer, suckade Jonevret.

Lars Frank/TT