Hammarby krossade Drott

Foto: ARNE FORSELL/Bildbyrån
Hammarbys tränare Staffan Olsson manar på sina trupper.
SPORTBLADET

Anrika Drott satsar på att bygga upp ett nytt storlag.

Men de regerande svenska mästarna Hammarby visade att vägen dit är lång.

Gästerna vann med förkrossande 33–22 (16–9).

Det gamla storlaget Drott har inför årets säsong tappat namnkunniga spelare som Magnus Påhlsson, Christian Ericsson och Magnus Ljungstrand. Men dessa har inte ersatts av några stjärnor utifrån utan av egna juniorer. Tanken är att Drott, med tio SM-guld på meritlistan, ska gå mot en ny storhetstid.

De nya stjärnorna som tränare Janne Göransson bygger sitt lag kring är bland andra spelfördelaren Robert Jangmo, 20 år, hårdskjutande Daniel Lindgren, 20, kantspelaren David Löfgren, 19 och yrvädret Tobias Bengtsson, 20. Och visst, periodvis visade ungdomarna sin potential och blixtrade till med individuella prestationer. Men sett över hela matchen fick de sig en rejäl lektion hur seniorhandboll i elitserien fungerar.

– Det var tufft, i första halvlek hade jag inte självförtroende, men när jag satte ett par i andra vågade man mer, sade Bengtsson.

– Men man lär sig mycket av en sådan här match. Man ska aldrig ge upp utan det gäller att hela tiden försöka.

Redan efter 18 minuter hade Hammarby en säker ledning med 9–3 och i paus stod det hela 16–9 till gästerna. I andra halvlek var aldrig Drott nära att hota då de egna tekniska felen kom betydligt oftare än målen.

Kliniskt effektiva

– Vi faller igenom och det värsta är att vi viker oss. Andra halvlek är hemsk, vi är ju bedrövliga bakåt. Självklart är det ett bra lag vi möter, men vi hade för stor respekt, vi vågade inte sticka dit näsan, sade Drotts tränare Janne Göransson.

För Hammarby ser det betydligt ljusare ut. Staffan Olssons mannar ser ruskigt stabila ut och kliniskt effektiva när möjligheten bjuds.

– Alla pratar om att vi är jättefavoriter. Men vi ska bara fokusera på nästa match och försöka stå pall för favorittrycket, sade han.

Och han bjöd också på några tröstande ord när det gäller Drotts friska och ungdomliga satsning.

– Jag är övertygad om att Drott kommer klara det här bra. Jag tycker absolut att de är ett framtidslag, men man måste ge dem lite tid.

I de övriga matcherna i elitserien under måndagen så tog Lindesberg sin andra raka seger genom 37–31 borta mot IFK Skövde. Lugi imponerade genom att bemästra IFK Ystad med 25–18 på bortaplan och H43 slog Alingsås med 32–31.

Pär Andersson/TT