Äntligen, Skellefteå

Första segern kom borta mot Frölunda

Foto: ADAM IHSE/Scanpix
SÄG HEJ TILL PUBLIKEN Skellefteås Kari Haakana vinkar till buande Frölunda-fans efter att ha blivit tufft tacklad i slutet av matchen.
SPORTBLADET

Göteborg (TT)

I fjärde matchen kom den:

Skellefteås första seger sedan återkomsten i elitserien.

Tålamod, tålamod och en extrem defensiv var nykomlingarnas recept för att besegra Frölunda med 3–2 i Scandinavium.

Frölunda fick en smakstart på matchen när man i spel fem mot tre kunde ta ledningen efter 5.03 av den första perioden. Nykomlingarna Skellefteå såg då ut att kunna bli ett lätt test för SM-finalisterna.

Skellefteå kämpade sig dock tillbaka och lyckades dra ner tempot i matchen och stoppa Frölundas uppspel genom mittzonen. Frölunda fastnade gång efter annan på offensiva blå linjen. Man lyckades aldrig få någon ordentlig press på Skellefteå.

Istället var det Skellefteå som kunde kvittera med knappt två minuter kvar av den inledande perioden. Där var det mycket slarv i Frölundas försvarsspel.

Skellefteås lyckosamma taktik fortsatte i den andra perioden och gav också utdelning i två mål. Även dessa ånger slarvade Frölundas backar. Frölunda kunde dock reducera till 2–3 på en utvisning i slutet av perioden.

Ronnie Sundin i Frölunda hade före matchen utsetts till matchens profil eftersom han spelade sin 700:e elitseriematch i Frölundas färger. I matchprogrammet lovade han att bjuda på en rolig tillställning.

Ingen succe i jubileet

Nu blev det ingen större succé för Frölundas meste spelare. På grund av att Antti-Jussi Niemi var avstängd efter sin tackling på Färjestads Jesper Mattsson i förra matchen fick Sundin en ny backpartner i Johan Fransson. Det samarbetet fungerade inte i de två första perioderna när man var inne på två av Skellefteås mål.

I den tredje perioden spelade Ronnie Sundin tillsammans med sin vanlige partner Markus Seikola och då blev spelet betydligt säkrare, men till seger räckte det nu inte.

– Trots att vi tidigt kom i underläge lyckades vi vända och få Frölunda dit vi ville. Vi skulle tvinga dem att vända om i mittzonen och undvika att de fick press på oss i vår egen zon. Det fungerade bra, sade Skellefteås tränare Per-Erik Jonsson efter matchen.

En som han speciellt berömde i sitt lag var målvakten Andreas Hadelöv som storspelade matchen igenom.

– Han var riktigt hyfsad ikväll.

Av naturliga skäl var Frölundas tränare Stephan Lundh mycket besviken efter förlusten. Laget har ju inte vunnit ännu i årets elitserie.

– Skellefteå spelade smart och disciplinerat och tvingade oss att spela i sidled i mittzon. Vi spelar för ojämnt under matcherna.

– Trots en bra start lyckades vi inte få press på Skellefteå och kom alldeles för sällan till riktiga avslut.

Leif Brändström/TT