Jason Crump visade vägen

Guldläge för VMS Elit i speedwayfinalen

SPORTBLADET

Västervik (TT)

VMS Elit har skaffat sig guldläge inför den andra och avgörande SM-finalen i speedway. VMS vann på bortaplan mot Västervik med 51–45 och har fördel av hemmaplan i onsdagens match.

– Så här långt är vi nöjda men bara hälften av jobbet är gjort, sade VMS Elits Jason Crump som var matchens bäste förare.

Jason Crump är inte bara världens bäste individuellt bäste förare, han är också en lagförare av hög klass. Crump inledde kvällen med en heatseger och han avslutade också kvällen med seger. Däremellan tappade han bara en poäng, till Tomasz Gollob. Duellen mellan Crump och Gollob i matchen sista heat var kvällens bästa och efter knappt tre varvs jakt kunde Crump pressa sig förbi och ta revansch.

– Det är alltid viktigt att vinna mot hemmalagets bäste förare, oavsett vem det är, sade Crump.

Crump svarade också för matchens hjälpande hand när han hjälpte fram Lee Rickardsson till en 5–1-seger i heat 13, där skaffade sig VMS ett försprång som Västervik inte kunde plocka in.

– Det är min uppgift att hjälpa de andra när det handlar om lagmatcher. Jag är nöjd med min insats i det heatet men det handlar inte bara att hjälpa varandra på banan. Jag tycker att vi har en otroligt fin laganda i laget. Alla hjälper varandra i alla läge, sade Crump.

Flera starka insatser

I VMS Elit svarade även Jaroslaw Hampel, Rune Holta och Lee Richardson för starka insatser.

I Västervikslägret pekade mungiporna neråt efter matchen. Trots fördelen av hemmabana tog hemmaförarna bara sju heatsegrar mot VMS nio. Det var bara i de två reservheaten som Västervik lyckades att ordna poängövervikt.

– Att komma till Vetlanda med sex poängs underläge är en mycket tuff uppgift och det krävs att många förare växer minst en klass för att Västervik ska ha chansen att försvara sitt guld.

Västerviks lagkapten Bjarne Pedersen tog bara tre poäng på tisdagkvällen.

Förra året tog han elva på hemmaplan i finalen.

– Visst ser det tufft ut, sade Pedersen. Nästan alla förare i laget hade lite problem i inledningen av matchen, vi ville kanske lite för mycket. Själv fick jag ingen fart på mina motorer. Jag hade med en splitter ny motor till denna match men den fungerade inte alls.

Gollob allra bäst

– Vi har flera förare i vårt lag som kan åka bra i Vetlanda. Förhoppningsvis så kan vi åka lite mer avspänt. Någon anledning att ge upp tycker jag inte att det finns, fortsatte han.

Tomasz Gollob var Västerviks bäste förare med tio poäng. En riktigt otäck vurpa inträffade i tävlingens femte heat när Västerviks Billy Forsberg och VMS Tomas H Jonasson i full fart flög in i skyddssargen sedan de krokat ihop vid ingången till målsvängen. Båda kunde resa sig ganska snabbt och kunde också fullfölja tävlingen.

Sune Karlsson/TT