Speedway blir kanon hos TV4

Läs Mattias Karlssons tv-krönika

SPORTBLADET

Behaglig och syrerik kväll sent i september. Derby i speedwayens SM-final i mörka Smålandsskogar. Det kändes som jag ville vara där.

TV4 Plus visade Västervik–VMS Elit på Ljungheden direkt. Till skillnad från tidigare under säsongen, då matcherna har sänts i efterhand.

Det bästa med speedway live är ett bra matchprogram att fylla i heaten samt farten, metanollukten, folkligheten och enkelheten.

Återstod att se om TV4 kunde få mig att trivas lika mycket i min soffa.

Doft av metanol, mörker, kyla och fukt kan inte jag förstå hur tv-apparaten konkret skulle kunna förmedla. Kanske kommer det en dag då jag tar det för givet, men det är inget min hjärna klarar lösa nu. TV4-produktionen kunde så länge ha gjort mer för att ge oss miljöskildringar från speedway i september-Småland.

Fart och hårdhet i bild är inget tv-folk någonsin har lyckats lösa tillfredställande i någon sport. Trots vissa förbättrande moment som bilkameror, hjälmkameror och kameraåkningar. TV4:s lösning med snabba växlingar mellan olika kameravinklar utan att dribbla bort översikten fungerade i alla fall godkänt. Janne Blomqvist är också Sveriges bästa motorkommentator och hade känsliga tempoväxlingar.

Grafiken kunde ha varit bättre. I de stora luckorna mellan heaten fanns möjlighet att ge oss mer statistik och översikt.

Det bästa med sändningen vid sidan om huvudkommentatorn var de ständiga, pigga intervjuerna med förarna och folk runt omkring, från depån och från läktaren. Speedwayfolket kom nära. Bland annat ordföranden i hemmalagets supporterförening och spelar i ett band som heter Heavy Metanol. Och Peter Ljung i bortalaget som varit ordinarie hela säsongen, men fick stå vid sidan nu: ”som att gå på barnkalas utan ballonger”.

Sporten tog tv-teamet på allvar och med kunskap. Det fanns ingen förklädnad eller smink – man vågade lita på speedways egen själ.

I dag är det retur på Vetlanda Motorstadion. Om ni inte har möjlighet att vara på plats rekommenderar jag att ni knappar er fram till TV4 Plus.

Speedway följdes av Vinnare V65 från Jägersro med Kari Lähdekorpi i fokus. Han slår Hockeykvälls Kaj Kunnas.