Framtiden i Viasat: Brolins munstycke

Läs Mattias Wikdahls tv-krönika

SPORTBLADET

Det låter så konstigt.

Och det såg så konstigt ut.

Och hade jag haft den där boxen så hade jag spolat tillbaka för att titta om det verkligen hände.

Claes Runheim, tv-ankaret, han som hade ett annat namn och en egen talkshow, han som varit ömsom tuff ömsom... ja, öm, och guidat oss genom otaliga fotbolls- och hockeysändningar stod och försökte kränga en digitalbox till tittarna – mitt i TV6 sändning av Champions League-mötet mellan Inter och Bayern München.

Han gjorde det inte ens speciellt bra.

Hur diskussionen gick mellan redaktören och Runheim innan sändning kan ju jag inte gärna veta. Men jag inbillar mig att Runheim kanske inte tände till så där otroligt mycket när han blev tillsagd att sälja digitalboxen i rutan. Han såg en aning obekväm ut, Claes, när han stod där och förklarade att han verkligen var Claes, och inte Robert. Ni vet, den andra killen som försöker sälja digitalboxar.

Dessutom blottades sanningen om studio­kostymerna. Det är oftast, som Claes mer eller mindre frivilligt fick bevisa, bara överkroppen som är fest och flärd. Underkroppen är fortfarande bara bekväm. Claes, i jeans och sköna skor, ursäktade sig indirekt med att konstatera att han inte var vidare finklädd.

Det betyder å andra sidan ingenting.

Det som betyder något är detta: Runheim och Viasat/TV6 har öppnat dörren för betydligt otäckare avarter av extrem direktreklam. Jag ser framför mig en framtid där en studio­gäst som Tomas Brolin i pausen av Champions League-finalen bara vill ta en minut för att berätta om ett jättebra dammsugarmunstycke, eller att Martin Dahlin skamlöst visar hur otroligt lättstruken hans nya skjorta är – när vi egentligen vill att han ska förklara varför Zlatan tar det där röda kortet.

I en inte alltför avlägsen framtid kanske studiogästerna ställer såna krav, eller så förhandlar sändningarnas sponsorer in såna tjänster. Precis som i amerikanska talk shows, där gästerna pluggar sin senaste film eller bok och värden alltid har sett den och läst den och tycker att den är fantastisk.

Den dagen det händer, den dagen önskar jag att jag hade den där digitalboxen så jag kunde spola tillbaka och aldrig behöva trycka på play igen.