Pratprogram visar Engstrands styrka

Läs Frank Östergrens tv-krönika

SPORTBLADET

Stilla samtal är sällsynta i kommersiell tv. I sport-tv, vare sig public service eller tittarbetald, är samtalet knappt existerande.

Så välkommen, ”Engstrand 45 minuter” i Viasat Sport 1.

Formatet, som det heter på tv-språk, är enkelt men krävande. Med två personer som samtalar utan reklamavbrott och utan annan dekor än sig själva, bygger dramaturgin helt på dialogen.

Det är där som Tommy Engstrand i dag har sin styrka. Som kommentator finns ibland en disträ mättnad, men som samtalsledare står han högt. Givetvis gör det långa yrkeslivet sitt, han har sett de stora både dansa och chikanera sig. Men den kunskapen är föga värd om den inte utövas rätt. Vilket Engstrand gör, genom att både lyssna och konversera och – detta är centralt – våga ge sig ut i en personlig reflektion som tar samtalet framåt utan ljuset sätts på programledaren.

Premiärgästen var Lennart Johansson,

Uefabasen, och nog kunde några av frågeställningarna varit mer inträngande. Men det uppvägdes av att det för första gången någonsin i svensk sport-tv talades det på allvar om fotbollens ekonomiska och kommersiella moras. Ibland gled Lennart Johansson över i presidentsvalsprat men uppfyller Uefa löftena om kamp mot månglarna må det förlåtas.

”Sportspegeln” på söndag har ett reportage om OS i Kina. ”Arenorna, tävlingarna, förberedelserna” står det i pressmeddelandet. Eftersom SVT enligt avtalet med staten ska visa myntets båda sidor antar jag att nästnästa söndag kommer ett reportage om hur Kina kränker de mänskliga rättigheterna.

Brottning är en favoritsport, men Eurosports sändningar från VM i Kina bojkottar jag. Så även Formel 1 i Shanghai som visas i TV6. I stället läser jag Amnestys färska Kina-rapport.

Undrar hur länge det dröjer innan Calle Johansson är tillbaka som expert i Canal+ Sport?

Viasat har stramat upp Champions League-studion, men än saknas förmågan att våga överge klichéerna. Men passningen till TV4 var kul, den där Runheim sa att Nordahl fått telefon och Nordahl svarade att spelare skulle han inte bli.