Demontränaren

Martin O"Neill har lyft krislaget Aston Villa: "En ny era"

Foto: Getty Images
SPORTBLADET

För två månader sedan var Aston Villa en klubb i fritt fall.

Då landade en demontränare.

56 dagar senare är Martin O"Neills Villa fortfarande obesegrat - i eftermiddag ska man välta mäktiga Chelsea.

- Vi har ett helt annat självförtroende nu, säger backen Olof Mellberg.

Han erövrade Glasgow åt Celtic genom att ta hem skotska ligan redan första året vid rodret på Celtic Park.

Nu drömmer Villafansen om det osannolika att Martin O"Neill - MON kallad - ska återupprepa bravaden med Aston Villa.

- Vi har kanske inte ett lag för ligatiteln redan i år men med Mr O"Neill som tränare har vi grundstenen att på sikt bygga ett sådant lag, säger Aston Villas legendariske ordförande Doug Ellis.

Tre raka hemmasegrar

Det är fantastiskt hur snabbt det kan svänga i fotboll.

Villas 16:e-plats förra säsongen följdes av en sommarsåpa som slutade i att Aston Villas spelare mer eller mindre krävde managern David O"Learys avgång. Till skillnad från matcherna i våras vann spelarna och O"Leary lämnade Villa Park efter tre säsonger vid rodret.

Det som hänt sedan dess är remarkabelt. Sex omgångar in på Premier League-säsongen 2006/2007 är Aston Villa obesegrat.

Man har tre raka segrar på hemmaplan och tre raka kryss borta.

- En ny era har inletts i Aston Villa i och med att Martin O"Neills ankomst och det är viktigt att vi visat fansen det från säsongsstart, säger Olof Mellberg till PA Sports.

Satsar på stormakt

Klubben värvade i somras den bulgariske mittfältaren Stilian Petrov från Celtic men det är ingen tvekan om vem som är årets viktigaste värvning.

- Martin O"Neill har fantastisk förmåga att få ut allt av sina spelare, säger Johan Mjällby som under fyra säsonger hade O"Neill som tränare i Celtic.

När Martin O"Neill lämnade Celtic våren 2005 var det på grund av en personlig tragedi. O"Neills fru Geraldine insjuknade i cancer och Martin bestämde sig för att lämna fotbollen.

14 månader senare återvände han med sin frus välsignelse. Redan på första presskonferensen förklarade O"Neill att han har högtflygande planer för Villa.

- Att återskapa klubben till den stormakt den en gång var kan tyckas långt borta - men jag är här för att försöka, sa Martin O"Neill.

Hans förmåga att organisera Aston Villas defensiv har lovordats i brittisk media ända sedan säsongen drog i gång. I eftermiddag sätts defensiven på årets hittills största test när Chelsea gästar Villa Park.

- Chelsea är favoriter i alla matcher de spelar. Det gäller för oss att hålla ihop det vi börjat bygga under säsongsinledningen, säger O"Neill.

Olof Mellberg ser fram emot att få Chelsea på besök.

- Det är viktigt för oss att nå bra resultat på Villa Park. Förra året var vårt sämsta på hemmaplan någonsin, det måste ändras i år, avslutar Olof Mellberg.

Tio hetaste tränarna i Premier League

Mattias Larsson