Utan stjärnor - ingen uppmärksamhet

1 av 2 | Foto: AP
Cardinalsspelarna jublade efter segern, men i övriga USA väckte finalserien inget större intresse.
SPORTBLADET

NEW YORK. St Louis Cardinals vann World Series.

Gäsp.

Basebollen behöver en hetare champion om den ska stå sig i konkurrensen.

Det hjälper inte att såväl Cardinals som finalmotståndarna Detroit Tigers är lag med historia och kultur.

De lockade nio procent färre tv-tittare än Chicago White Sox och Houston Astros ifjol - och då var redan deras finalserie den minst betittade i historien.

Man säljer helt enkelt inte sport - inte ens den sport som kallas "the national pasttime" - enkom med historia 2006. Man behöver stjärnor också.

Profiler. Nåt som är här och nu och sexigt.

Och sådana komponenter har det varit besvärande ont om i två år. Den just avslutade finalserien avgjordes av utpräglade lagmaskiner. Duktiga - och anonyma.

"Fel" lag i final

Om ändå Yankees, Mets eller Boston Red Sox varit inblandade istället. Det är den typen av glamorösa all star-enheter som behöver framgång om basebollen ska stå sig i konkurrensen mot fotboll och basket.

Men det är svårt att beordra fram lämpliga finallag. Fråga NHL-ledningen.

Något hade väl intresset för årets fajt ändå ökat om den varit riktigt bra, eller åtminstone spännande. Men det var den inte. Efter några inningar hade Cardinals förstått hur Tigers skulle pitchas och så slutade alltsammans, åtminstone för alla utanför Missouri, i ett snopet jaså.

Nu dröjer det en hel mörk satans vinter innan vi får höra ljudet av boll mot trä igen.

Ledsamt.

Det är en så kallade "humbling" upplevelse att gå till en sportsbook i Vegas och tro att man ska få se NHL-hockey när college-fotboll pågår samtidigt.

Där finns åtminstone 20 jätteskärmar - och det visas fotboll på allihop. Min fråga om de möjligen kan slänga på Coyotes-Rangers möts med ett trött skratt.

- Ingen bryr sig om hockey, suckar en oförstående dealer.

Men till slut får jag i alla fall en vanlig tv-skärm för mig själv och kan se Fredrik Sjöström göra det drömmål på Henrik Lundqvist han hade utlovat.

I natt inleddes NBA och att döma av experttipsen kommer ligan att domineras av samma lag som vanligt.

Phoenix Suns, San Antonio Spurs, Miami Heat och Dallas Mavericks.

Men somliga hävdar att gamla Chicago Bulls ska vara på gång igen också. Vore onekligen kul.

Härlig skadeglädje

Här på Manhattan ser vi mest fram emot att få läsa de obönhörliga sågningarna av Knicks.

Med kontroversielle general managern Isiah Thomas i coach-rollen kommer ligans dyraste lag att göra bort sig igen och New Yorks sportjournalister är aldrig roligare än när de har ett präktigt fiasko att sticka knivarna i.

George Laraque, Phoenix Coyotes-bjässen som gästade AIK häromåret, drömmer om att få komma tillbaka till Stockholm och spela upp Gnaget i Elitserien.

Det berättar han efter Coyotes oväntade seger hemma mot Edmonton.

- Jag älskar AIK. Att spela där är det roligaste jag nånsin gjort. Black Army...jag glömmer dem aldrig. De skapade en helt fantastisk stämning både hemma och borta. Jag ska tillbaka, det lovar jag, febrar Laraque, målskytt för kvällen, när han får klart för sig att jag är från Sverige.

Bara så AIK-ledningen vet.

Satte dumstrut på mig själv när jag för någon månad sedan kallade Atlantas Michael Vick rookie.

Men bra är han.

I helgen stod han för tre touchdown-passningar och ledde sitt Atlanta Falcons till seger över Cincinnati.

Indianapolis och Chicago har just nu bättre statistisk - båda är fortfarande obesegrade - men något säger mig att Vick och Falcons kan bli en verklig contender framöver.

New York Rangers ger ojämnheten ett ansikte i år.

Per Bjurman