”Närgångna fans påverkar idrotten”

Victoria Svensson om att bli förföljd

Foto: Malin Arnesson
Besatta fans ”Det kom brev och grejer i brevlådan efter VM då vi fick stor uppmärksamhet. När det hände för min del kändes det läskigt att röra sig utomhus”, säger Victoria Svensson.
SPORTBLADET

Fotbollsspelaren Victoria Svensson, 29, är chockad över det som hänt friidrottsstjärnan Susanna Kallur, 25. Men hon har själv blivit drabbad av närgångna fans.

– Det kom brev och grejer i brevlådan efter VM, berättar hon för aftonbladet.se.

Foto: gustav mårtensson
Yannick Tregaro

Victoria Svensson, 29, är en av Sveriges bästa fotbollsspelare. Hon har spelat 126 landskamper och gör i år sin tionde säsong i allsvenskan.

– Det är ju hemskt när något sådant händer. Jag hörde om det som hänt med Susanna på tv-nyheterna. Om någon är så närgången som den mannen så kan det vara svårt att koncentera sig på idrotten.

Victoria har själv erfarenhet av att förföljas av besatta fans.

– Jag har själv blivit drabbad men inte av någon lika närgången som han som förföljer Susanna. Det kom brev och grejer i brevlådan efter VM då vi fick stor uppmärksamhet. När det hände för min del kändes det läskigt att röra sig utomhus. Men jag lämnade ärendet vidare till våra supporterpoliser i Djurgården så det löste sig. Det är aldrig roligt när någon sådant här händer.

Tror du att kvinnliga idrottare är mer utsatta än manliga?

– Nej, det tror jag inte. Det är nog lika för både män och kvinnor där.

Går över gränsen

Yannick Tregaro, 28 år, är friidrottstränare och tränar stjärnor som Christian Olsson och Kajsa Bergqvist och Emma Green. Han tycker att det som hänt är obehagligt.

– Det är ju läskigt att någon kommer till Sverige och beter sig så här. Det är inte normalt att man söker upp en person man sett på tv eller på ett mästerskap och fattat tycke för. Kajsa Bergqvist har rätt många sådana fans som är halvkonstiga men de håller sig på ett okej avstånd i alla fall.

Att fans blir förtjusta i idrottsstjärnor är något han har förståelse för, så länge personen förstår att idolen har ett annat liv.

– Man kan ju inte hindra någon från att tycka om en person och det är inget fel i det. Men när man tappar förståndet och inte förstår vilka gränser som finns, då blir man lite skraj. Går man över gränsen så får polisen komma och säga att man inte får göra så.

Stöd från familjen

Enligt Yannick Tregaro finns det en överhängande risk att trakasserier från besatta fans kan leda till att idrottaren tappar fokus på träning och tävlingar.

– Det påverkar ens träning och idrott. Men när man som tjej och världsstjärna blir så otroligt stor, då blir man utsatt för den här sortens grejer som är mer eller mindre påfrestande. Det är något som man tyvärr måste lära sig hantera för det kommer med paketet. Då får man försöka inse att det är inte bara jag som utsätt för detta utan det är väldigt många andra. De här personerna är onormala och man kan inte själv påverka situationen. Det är inget man själv gjort fel. Det gäller att acceptera läget.

Att den drabbade får stöd från familj och vänner är viktigt, menar Yannick Tregaro.

– Sedan har man ju ofta bra personer runt omkring sig. Tränare, träningskompisar och familj är viktigt då.

Tror du att kvinnliga idrottare är mer utsatta?

– Jo, jag tror det. Men det finns ju även kvinnor förföljer manliga förebilder. Det som är skillnaden är att en kvinna kan känna sig mycket mer fysiskt hotad av en man som oftast är större och starkare. Då blir det en större rädsla. Men den mentala påfrestningen är nog lika för män och kvinnor och det är oftast den jobbigaste biten.

ARTIKELN HANDLAR OM