VM i lervälling avgjort

Mats Nilsson vann Gotland Grand National fär fjärde gången

Foto: TOBIAS WALLSTRÖM/Scanpix
Lervällingen skördade sina offer på Gotland – som vanligt.
SPORTBLADET

Visby (TT)

– Numera försöker jag köra med ett leende på läpparna, det känns bättre så...

37-årige Mats ”Lappen” Nilsson från Dala Järna såg nästan oförskämt pigg ut när han tog emot media efter fjärde segern i världens största endurotävling, Gotland Grand National med drygt 2000 deltagare.

Mats ledde i stort sett tävlingen från start till mål och var tre minuter och 33 sekunder före eviga tvåan Anders Eriksson som ännu inte fått någon riktig fullträff på Gotland. Det här var hans tredje andraplats.

Mats Nilsson – som nu vunnit GGN 1997, 2002, 2004 och 2006 – fick lite av revansch för fjolårets andraplats då finländske världsmästaren Samuli Aro passerade bara några hundra meter från mål. Mats fick då så mycket lera i ögonen att han hamnade i diket...

Mats Nilssons ledning var dock inte särskilt stor under vissa delar av det drygt 16 mil långa loppet. Anders Eriksson var bara knappt halvminuten efter vid något tillfälle.

Satsar på femte raka

– Men jag var inte ett dugg orolig. Det flöt på så bra idag och jag kände mig säker hela tiden, säger dalaföraren med stort självförtroende

Nästa år kan du ju vinna tävlingen för femte gången?

– Som det känns just nu kommer jag tillbaka, säger Mats.

Tilläggas kan att för ett par veckor sedan vann Mats Nilsson också Ränneslättsloppet, ett av de andra kraftproven för mc-förarna.

Anders Eriksson, den sjufaldige världsmästaren, har alltså ännu inte lyckats vinna GGN som tävlingen kallas i folkmun. På lördagen blev det en andraplats för tredje gången på totalt 14 starter. Eftersom Eriksson råkade ut för en svår skada förra året var han inte alls bitter över att återigen hamna på silverplats.

– Jag är fantastiskt nöjd, det här känns som en seger för mej. Klart över förväntan. Det var enbart skoj att jag kunde hänga med så pass bra i toppen. Mats Nilsson körde starkt och hans seger var inte mycket att göra åt.

Nilsson och Eriksson tillsammans med norske Kjetil Gundersen var enda förarna som klarade av att gå ut på sjunde varvet innan tretimmarsgränsen.

Dramatiskt i damklassen

Om det inte var särskilt dramatiskt i herrklassen, så blev det mer av det i damklassen. I alla fall efter det att tjejerna gått i mål.

Plötsligt hade Sofia Johansson från Värnamo – som i stort sett alla räknade som segrare – fått fem minuters tillägg och därmed petats ner till andraplatsen. Anledningen var att Sofia och hennes servicepersonal – enligt kontrollanterna – tankat utanför de så kallade miljömattorna som ska förhindra att bränsle rinner ner i marken. En sådan förseelse ger fem minuters tillägg.

Men Sofia och hennes servicefolk var helt på det klara att de inte gjort något fel.

– Vi har tankat på miljömattan, helt klart. Vi har flera vittnen på det, sade Leif Pettersson som var den som skötte tankningen.

Sofia och hennes ledare lade därmed in en motprotest och efter några minuters överläggningar kom domaren fram till att kontrollanterna kan ha sett fel, Sofia friades och fick segern.

– Å va skönt det känns nu, tyckte Sofia. Jag mådde faktiskt illa när jag fick reda på att jag fått fem minuters tillägg, visste ju att jag inte gjort något fel vid tankningen.

Annars var damklassen en kamp mellan två 17-åriga Sofior. Segrande Sofia Johansson och tvåan Sofia Sjöberg från Allingås. Sjöberg ledde efter halva tävlingen.

– Men jag blev omåkt på tredje varvet och sen var jag väldigt trött på fjärde och sista varvet. Att komma tvåa här på Gotland är ändå min främsta merit hittills, sade Sjöberg.

Sofia Johansson rankar också GGN-segern som sin främsta merit.

– Fast jag visste inte att jag vunnit då jag passerade mållinjen. Vurpade vid tre-fyra tillfällen och hade ingen koll på om någon kört förbi.

TT