Örgryte till Superettan

”Det här biter hårt”

SPORTBLADET

Kalmar (TT)

Örgryte är ute ur allsvenskan – och Kalmar FF missar Royal League.

KFF:s 3–2-seger betydde egentligen bara att det var två förlorande lag som klev av Fredriksskans.

– Det här biter hårt, säger Örgrytetränaren Sören Börjesson.

Örgrytes mörka dag började redan i den femte minuten då Kalmar FF:s och hela allsvenskans skyttekung Ari da Silva Ferreira krutade in 1–0 via ribban efter en fin passning av Lasse Johansson. Göteborgslaget var påtagligt nervöst – försvarslinjen i synnerhet. KFF och deras farliga brasseduo på topp – Ari och Cesar Santin såg ut att gå mot en rolig eftermiddag.

Kalmar fick ta tag i taktpinnen alldeles för lättvindigt och de brasilianska polarna på topp fick alldeles för mycket utrymme att leka på.

– Målet hängde i luften, säger Sören Börjesson.

När alla gick och väntade på 2–0 slog Örgryte i stället tillbaka. Valter Tomaz Jr skott träffade en täckande Rasmus Elm och ställde Petter Wastå i Kalmarmålet. Målet tände Öis-spelarna och löste upp den nervösa knuten i magen. Kalmar FF tappade i intensitet samtidigt som Örgryte började uppträda som ett lag.

Ingen gnista

Men den göteborgska glädjen blev kortvarig – i alla fall den i Kalmar. I takt med att bottenkollegan Häcken skåpade ut Helsingborg på Rambergsvallen, försvann också gnistan hos Öis-spelarna.

Inte blev det bättre när Marcus Dahlin visades ut efter att ha dragit i en frispringande Ari efter bara tio spelade minuter av andra halvlek.

Den definitiva superettan-ridån för Öis fälldes tre minuter senare då KFF:s inhoppare Kim Larsen elegant chippade in 2–1.

– I halvtid kom vi överens om att spela lite högre med backlinjen och stänga till ytorna för Kalmars anfallare, men efter utvisningen blev ytorna för stora och yviga för att vi skulle klara av det. Det går inte att ge en sådan skicklig spelare som Ari de möjligheterna, säger Sören Börjesson.

Ari årets skyttekung

Anders Prytz kvitterade visserligen på en prydligt skruvad frispark, men det var inte Öis dag. En blek Ailton Almeida byttes ut efter målet – brassens sista framträdande i Örgrytetröjan innan flytten till FC Köpenhamn var långt från hans bästa. I stället knyckte hans landsman Ari showen när han fastställde slutresultatet 3–2 på straff sedan Kim Larsen rivits ner av Valter Tomaz Jr, Aris 15:e mål i årets allsvenska, en siffra som gav honom segern i skytteligan.

– Det är bara att konstatera, vi har en hel del poäng upp till kvalplatsen. Vi har haft flertalet matcher där vi varit nära men inte riktigt nått fram. Killarna jobbar på bra och vi har verkligen slitit för att nå vårt mål, men i den situationen vi varit under säsongen har självklart påverkat oss också, säger Sören Börjesson.

Trots segern pekade mungiporna nedåt även i Kalmar FF som på nytt gjort en bra säsong, men föll på målsnöret till Royal League. Femteplatsen är en besvikelse för Kalmars tränare Nanne Bergstrand.

– Vi gjorde vad vi kunde, men tyvärr fick vi ingen hjälp av de andra smålänningarna, säger KFF-tränaren och syftar på Östers förlust mot Hammarby vilket gjorde att Stockholmslaget knep Royal League-platsen.

TT