Svensson – Mästarna

"Bröderna" gick mot strömmen - och vann

SPORTBLADET

BORÅS

De återvände till Elfsborg med en gemensam dröm.

Här är den - i guldfärg.

– Vi flyttade hem för att vinna något, säger Anders Svensson, 30, och Mathias Svensson, 32.

Foto: thomas johansson
Varandras stöd Både Mathias Svensson och Anders Svensson upplevde stor press när de oväntat återvände hem till Elfsborg. De båda vännerna hade redan under Englandstiden fått stötta varandra under skador och motgångar. Klicka på bilden för att få fram en stor version

Förra året slog Elfsborg fotbolls-Sverige med häpnad. Först lyckades de få hem Anders Svensson från Southampton trots konkurrens från utländska proffsklubbar.

Under sommaren var det dags för nästa storvärvning.

Också Mathias Svensson valde att flytta hem.

Att få hem de båda ur-Elfsborgarna som var med och spelade tillbaks klubben till allsvenskan 1996 kostade närmare 20 miljoner kronor.

Men Svensson den äldre blev ingen succé under hösten.

– Jag kom hem vid fel tillfälle. Jag hade fått lite speltid i Norwich och jag hade haft ett uppehåll i drygt två månader, säger han.

Vad tänkte du då?

– Vad f-n är det jag har gjort? Jag hade ändå spelat nio säsonger i England. Jag hade ju inte kommit hem för att misslyckas, säger Mathias Svensson.

Vad var ambitionen?

– SM-guld. Jag sa att det var i år att vi skulle vara med och slåss om det, men därifrån att verkligen göra det är stort, säger Mathias Svensson.

Stor del i guldet

Under fjolårets tunga period för Mathias blev Anders den som stöttade, på samma sätt som när rollerna var de omvända ett par år tidigare.

– Mathias och hans hustru Linda, ja, hela familjen betydde oerhört mycket för mig när jag flyttade till Southampton. Jag hade stor hemlängtan, men de tog verkligen hand om mig i England, säger Anders Svensson.

Deras spel på planen är stor del i SM-guldet för Elfsborg.

14 hektar mark

Nu går deras samarbete vidare med sikte på bland annat Champions League.

– När vi spelar som allra bäst, som vi gjort stundtals den här säsongen, så kan vi ta oss igenom ett Champions League-kval. Det är realistiskt, men då måste vi vara på den nivån, hela tiden, säger Anders Svensson.

Även vid sidan om planen fortsätter firma Svensson&Svensson ihop.

Tillsammans har de köpt 14 hektar naturskön mark vid Viaredsjön, sydväst om Borås.

– Det är väldigt vackert. Vi vill bo där med våra familjer och sedan hoppas vi att det kan bli bostäder där för många andra också, säger en guldglittrande Anders Svensson.

Michael Wagner