BANK & NIVA

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

SPORTBLADET

1. I en italiensk liga som är svagare än på länge har Milan förlorat tre av sina fyra senaste matcher. Enkelt uttryckt – vad sjutton är fel?

Bank

Jag skulle kunna stå med pekfingret sträckt i en kvart och peka runt, men till slut skulle jag ändå fastna framför Ariedo Braida.

Milans transferbas – och resten av klubbledningen – misslyckades med sin rekrytering i somras. Milan spelar med fyra centrala mittfältare, och behöver fart och offensiv kompetens på kanterna.

Cafú var den mannen, en toppad Marek Jankulovski skulle vara det – men ingen av dem är det nu. Milan är proppmätt, statiskt och lättläst, deras anfallsspel står och faller med geniet Kaká. I det perspektivet så är Inzaghis och Gilardinos trubbighet mer verkan än orsak. Nästa verkan? Att Carletto Ancelotti får sparken, förstås.

Niva

– Under 0–0-matchen mot Livorno fångade tv-kamerorna upp en ordväxling mellan Milans tränare Carlo Ancelotti och Clarence Seedorf: ”Kör nu, passa bollen snabbare”, försökte Ancelotti. ”Gris. Hora. Kom igen, spela själv om du är så jävla smart”, kontrade Seedorf. Häromsistens gick också Billy Costacurta ut och kritiserade Ancelotti indirekt: ”En tränare ska aldrig stanna längre än fem år. Spelarna slutar helt enkelt att lyssna”. Jag håller visserligen med om att Milan behöver fräschas upp, men Ancelottis problem är inte att han varit för länge i klubben. Felet han gjort är att han inte varit snabbare att ersätta före-dettingar som Seedorf, 92 år, och Costacurta, 109.

2. Arsenal förlorar och Wenger försöker slåss. Vem är fransmannen egentligen – en fotbollsgentleman eller en usel förlorare?

Nej, ni får inte svara ”både och”.

Bank

Arsenal höll årsmöte häromveckan och Arsène Wenger var där för att prata om den sportsliga utvecklingen. Mötet började med att en av aktieägarna reste sig för att ställa en fråga, och inledde ”God eftermiddag herr ordförande, styrelsen, mina damer och herrar och? geni”. Monsieur Wenger främsta styrka är att han är ett geni, hans näst största styrka är att han är? en osympatisk usel förlorare. Varje gång jag sett Arsenal förlora de senaste tio åren har de skällt, gnällt, skrikit, bråkat och burit sig illa åt. Den egenskapen är direkt inympad från en ledare som hatar att förlora lika mycket som någonsin den där skotten i Manchester. Jag tror att det är svårt att vinna utan den.

Niva

– Under de senaste dagarna har Man Uniteds egen tv-kanal rullat ett hyllningsprogram till sin jubilerande manager Alex Ferguson. Alla hans gamla rivaler – Mourinho, Lippi etc – har ställt upp och prisat honom. Alla utom en viss Arsène Wenger. Han ville inte vara med. Mycket av förklaringen till både det ena och det andra finns i att Fergie beskrev Arsenal som ”världens sämsta förlorare” hösten 2004. Kanske finns det inget annat lag som hatar att förlora lika mycket som Arsenal, och det beror på att få andra har en manager som avskyr det så mycket. Det är Wengers styrka, det är hans svaghet – och det är väl mitt sätt att svara ”både och” utan att någon märker det.

3. Vi vill gärna påminna alla AIK:are om att det kunde vara värre. Dusan Uhrin har nyss tagit över Dinamo Tbilisi. Hur ska detta sluta?

Bank

Fotbollsvärlden är rund. Hur man än vänder sig kommer man tillbaka till Kia Joorabchian, MSI och läbbiga ryska miljarder. Gamla Dinamo (Cupvinnarcup-mästare 1981) köptes av Badri Patarkatsishvili 2003. Patar? Patkar? äh, Badri är affärspartner med Boris Berezovsky, en miljardär som misstänks för skatteflykt och inblandning i mord – och som ryktas ligga bakom MSI och deras försök att köpa West Ham. Badri, Boris och Neil Bush (George W Bushs brorsa) satt ihop och såg Argentina–Brasilien häromveckan. Vad det betyder? Att det är omöjligt att vara för konspiratorisk när det gäller modern fotboll, och att gamle Uhrin hamnat i en klubb med stora pengar – och ett lika stort, svart hål därbakom.

Niva

– Tja, efter några veckor av Uhrin ligger georgiska storklubben Dinamo bara femma i tabellen, och i går föll de med 2–1 mot WIT. Vill du ha hjälp att sätta det resultatet i perspektiv? Okej, såhär: Dinamo brukade vara inrikesministeriets klubb, och sponsras numera av oligarkmiljardären Badri Patarkatsishvili. WIT? Det är de georgiska veterinärernas lag. Georgien befinner sig just nu på gränsen till krigstillstånd gentemot Ryssland. Fotboll kan verka futtigt i sammanhanget, men Terek Groznyj gjorde stor nytta för Tjetjenien när de spelade Uefa Cup-fotboll mitt under den värsta krisen. Det vet man i Georgien – och därför kommer flaggskeppet Dinamos manager knappast heta Dusan Uhrin i vår.

4. Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank

Jag ägnade en stort del av min torsdag åt ett darrigt klipp från Arsenal–CSKA Moskva. Klippet var filmat med handkamera bakom CSKA:s mål och visade Rosickys ofattbara målmiss från halvannan meter. Jag laddade hem det från Youtube, en internetsajt som tjänar miljarder på filmfiler från hela världen. Turkiska läktarsånger, Ribérys dribblingar och en naken Paris Hilton finns numera bara ett klick bort (har jag hört). Bundesliga och Bayern München har också hört det. Bayern tar 40 spänn för att låta fans se matchklipp på klubbens egen hemsida.

t, och funderar nu på att stämma Youtube för kränkningar av deras exklusiva rättigheter. Där någonstans har ni nästa stora ekonomiska krig i fotbollsvärlden.

Niva

– På kort tid har två kinesiska elitspelare överfallits och skadats svårt. Först knivhöggs Shenzens skicklige försvarsspelare Lu Bofei illa, och sedan hände samma sak Dalian Shides och OS-landslagets lovande mittfältare Quan Lei. Bofei råkade ut för ett rånförsök efter en krogkväll, medan Lei fick ett pris på sitt huvud efter att ha umgåtts med fel affärsmans flickvän. Hur reagerade då det kinesiska fotbollsförbundet? Hittills har en enda kommentar slunkit ut från förbundet. Den uppmanar landets samtliga spelare att ”vara mer disciplinerade i sitt privatliv”.

ARTIKELN HANDLAR OM