Mest okunniga fjun i tv-sporten

Läs Frank Östergrens tv-krönika

SPORTBLADET

Fotbollstränare som i förtid lämnar sitt uppdrag får ofta direkt tv-sportjobb.

I går till och med dubbelt, för i Canal+ Sport-studion satt en tränare som senare på kvällen var med i TV4-studion.

Antagligen tillhör jag någon mot nya kommersiella tider resistent art. För jag begriper inte hur någon med nära branschrelationer kan ge fristående analyser av skeendet. Jo, en sak begriper jag, att det viktigaste för tv är att inte reta Svenska Fotbollförbundet.

Så därför består svensk tv-sport mestadels av okunniga karriärsugna fjun.

En svensk motsvarighet till Brian Glainville kan vi bara glömma. För de är kritiska, de har integritet och de råkar ha kunskap om sådant som utspelade sig för mer än tio år sedan.

När ”Sportspegeln” visade bilder från Elfsborgs förra allsvenska seger – oj, så det hördes att de namn Peter Jihde nämnde inte betydde ett dugg för honom. Hade det exempelvis varit engelska BBC hade de gamla guldspelarna intervjuats och sakkunniga från den tiden kommit till tals. Tack och lov att Thomas Wernerson fanns i studion. Annars hade vi tittare helt varit utlämnade till nörd-Sladjans låtsaskunskap.

Eurosport slarvade bort New York maraton. Kommenterandet skrek efter en Roberto Vacchi. Så mycket runt om att berätta, om stadsdelarna, om klassiska filmer med motiv från gatorna och broarna. Om det inget, däremot beklaganden om hur svårt det var att ge information därför att grafiken var spartansk.

Frankrike kan. Det ser vi av Ligue 1:s bildproduktion. Att den inte är något undantag gavs bevis av Eurosports transmittering av den franska volleybollturneringen. Vid kontrollbordet verkar trollkarlar röra sin elixir, för det känns som om man är med på arenan.

Kommersiell tv gör som de vill, men att som TV4-”Sporten” skryta med att sändningen bara handlade om allsvenskan, det är tittarförakt. Men det kanske står i kontraktet med agenturen Kentaro att så skulle sista omgången bevakas.

Carl Bildt beklagar att Irak inte avskaffat dödstraffet, detta då Saddam Hussein dömts till döden. Nå, utrikesminstern är ju inte sportintresserad, så att minst fem personer avrättas dagligen i blivande OS-landet Kina är väl inte värt att kommentera.