Franks ex-chef dopad

SPORTBLADET

Förre förbundskaptenen i brottning, Leo Honkala, har stängts av i två år för dopning.

73 år gammal dopade han sig med 300 ryssfemmor.

– Jag visste vad jag stoppade i mig, men trodde att jag skulle klara mig, säger Honkala.

Dynamitduo. Under de fem år som Leo Honkala var förbundskapten utvecklades ett kärleksfullt hatförhållande mellan Honkala och superstjärnan Frank Andersson.

Leo Honkala, 73, var förbundskapten för brottningslandslaget i fem år mellan 1980–85. Han basade över stjärnor som Frank Andersson och Tomas Johansson. För 15 år sedan började han med styrkelyft. De senaste tio åren har han tävlat i olika veteranklasser.

I samband med veteran-EM nere i Tjeckien i somras lämnade Honkala ett positivt dopningsprov.

Satte världsrekord

– Jag åt tabletterna under fyra veckor och slutade tre veckor innan EM började. Normalt ska det vara ur kroppen efter tolv dagar, men de har väl bättre testmetoder nuförtiden, säger Honkala.

Honkala satte världsrekord i marklyft i Masters 4, en klass för lyftare över 70 år, med 220 kilo och testades efter tävlingen.

När Sportbladet pratar med Honkala erkänner han utan omsvep att han dopat sig med anabola steroider. Men har svårt att förklara varför.

– Ja? vad ska jag säga? Jag vet inte riktigt vad jag tänkte på. Det var mitt sista EM och jag ville gärna sätta ett världsrekord, och tänkte att tabletterna kunde hjälpa mig lite.

Lätt att få tag på

Enligt Honkala var det en ”yngre människa” som beställde 300 så kallade ryssfemmor åt honom via en webbsida.

Är det lätt att få tag på de här preparaten?

– Enligt killen som hjälpte mig är det hur lätt som helst.

Har du dopat dig tidigare?

– Jo, när jag började träna styrkelyft tog jag också anabola steroider. Och de senaste åren har jag använt testosteron som min läkare har skrivit ut, säger Honkala, som är djupt ångerfull:

– Att en före detta förbundskapten åker fast för dopning är säkert inte så populärt i brottningskretsar, säger Honkala.

– Men jag kan bara be om ursäkt för att det här har hänt. Det jag har gjort nu har ingenting att göra med min tid som förbundskapten.

Honkala och Andersson – fem år med framgångar och skandaler

Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM