Befriande med många sporter

SPORTBLADET

TV4:s Sporten visade inslag om ishockey och ett par skidtelegram. Det kändes som en befrielse.

De två senaste dagarna hade nämligen bara handlat om fotboll.

I söndags om allsvenskans slutstrid. I måndags om upplösningen av norska ligan en dag efteråt och uppföljning på Elfsborg.

Visst är jag och de flesta allra mest intresserade av fotboll, men det var ändå nonchalant mot tittarna i söndags att på en halvtimmes nyhetsrapportering inte ha plats för några övriga resultat eller telegram om andra sporter.

Allsvenskan avhandlades dessutom i ett förlängt Tipssöndag och Fotbollskanalen.

TV4:s rapportering styrs mycket av sändningsrättigheterna. Efter att för några år sedan profilerat sig mycket på ishockey lägger man nu mest jobb på att lansera sig som den stora fotbollskanalen.

SVT:s Sportspegeln och Sportnytt hann med godkänd rapportering om allsvenskans sista omgång och uppföljning dagen efter, samtidigt som man hade bra reportage om Kim Martin och basketen i Göteborg, vinklar på spelarflykten i bandy och handboll och inslag om svenska travnyheten open stretch.

Men när Stephan Lundh fått sparken från Frölunda under kvällen gick det inte för TV4 att undvika lägga tid på något annat än fotboll. Intervju med Lundh var mer än vad SVT presterade, men SVT hade å andra sidan en bra analys av Niklas Wikegård.

När allsvenskan summeras kan det i alla fall konstateras att TV4 stått för flera av tv-höjdpunkterna. Patrick Ekwall är ibland bättre som reporter än krönikör och inslagen med AIK:s Nicklas Carlsson i höstmatcherna mot Elfsborg och Örgryte känns som klassiker.

Maffiga Melbourne Cup på morgonen täcktes piggt av TV4:s lunchtravsändning. Galopploppet är en av världens största sporthändelser med anor från 1861, egen helgdag i Australien, 100?000 åskådare och 27 miljoner kronor i prispengar.

Nomineringarna till tv-jippot idrottsgalan presenterades i går. Björn Goop syntes inte till i den hårda konkurrensen, men jag räknar med att han ändå kommer uppmärksammas på något sätt den kvällen.

Mattias Karlsson