Svanberg saknar viljan till förnyelse

SPORTBLADET

Kulturministerns uttalande om att det inte är självklart att SVT av kostnadsskäl ska sända stora sportevenemang var ingen nyhet för alla som studerat alliansens program.

Men likväl stod SVT-sporten där som fån. Chefen Albert Svanberg yttrade mekaniska managementfloskler om ”allas rätt att se”.

Själv skrev jag i förra veckan att den så kallade tv-listan åter borde diskuteras. Men, det får inte ske till vilket pris som helst. Hellre pengar till nyheter, fakta och barnprogram.

Det får inte heller ske till det ideologiska priset att SVT hovniger för de kommersiella VM- och OS-intressena.

Tyvärr är det den typen av principfrågor Albert Svanberg vägrar att diskutera. När han överraskande fick tjänsten såg jag i honom en förnyare. Men det blev ett Dorian Grey-effekt. Alltmer framträder en man i elfenbenstorn, ideologilös och visionsskygg. Enda tydliga målet är att förse de ännu högre upp med empiriska tittarsiffror.

Vilket i sig inte är diskvalificerande. Men när kvalitet ersätts med trams och en tävling blir en fest i stället för något som ska bevakas, då har de gamla budorden skändats.

Amerikansk tv har

fått sin vilja igenom när det gäller tävlingstiderna för några grenar i OS 2008. Om man också krävt att mördarregimen i Peking ska respektera de mänskliga rättigheterna är inte bekant.

Svenska spelare

i utländska ligor brukar vara ett säkert tittarkort. Men av någon anledning möts Viasats danska ­sändingar av ointresse. Trots att vi kan se alla matcher. Förklara någon?

På lördag sänder 24

från damernas USA-tour i golf, platsen är Mobile. Är det som Mobile som i Bob Dylans ”Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again”?

Fotbollsgala och alternativ

fotbollsgala i tv nästa vecka. Varför inte också en seriös fotbollsgala. Nej, vad dum jag är, den kanal som gör det programmet får ju inte mer åka med i Lagrells limousine.

De nya nordiska

tv-buden för ­Premier League inlämnande. När kuverten ­­sprättas blir det som vanligt, Canal+ Sport. ­Detta tack vare ett sambud med norska satellit­operatören Telenor. Troligen hamnar några matcher exklusivt i Kanal 5.

På fredag finns

ESPN Classic hos Canal Digital. Det blir också nordisk premiär för motorkanalen Motors TV. Till våren kommer satellitoperatören med ett speciellt sportpaket med fler nya kanaler.

Frank Östergren