Det lossnade för Hammarby – till slut

Vetlanda stod upp bra i premiären

SPORTBLADET

Hammarby räknas som en av favoriterna till SM-guldet i bandy.

Det gör inte Vetlanda.

Men smålänningarna stod upp bra innan hemmalaget med visst besvär kunde vinna seriepremiären i norra allsvenskan med 7–4.

Det krävdes en halvlek innan Hammarby började spela bandy på allvar. Drygt tre minuter in i andra kvitterade Andreas Eskhult till 3–3 och bara två minuter senare kunde Martin Röing sätta ledningsmålet 4–3 efter hörna.

– Vi var tvungna att coola ner oss och låta bollen göra jobbet, säger Hammarbytränaren Stefan ”Lillis” Jonsson om förvandlingen i den andra halvleken.

– Vi hade en del bra lägen, men ett tag i första kändes det som en match man kommer att förlora.

Och att det bara stod 3–2 till Vetlanda i paus ska hemmaspelarna vara glada över. Hammarbyarna såg inte riktigt ut att ha vaknat ordentligt när domaren blåste igång matchen, något som möjligen kan förklaras av att det var seriepremiär.

– En premiär är alltid en premiär. Vi var sugna men var på fel ställen på planen snarare än att vi inte var vakna. Vi visste att det här var en av de svåraste matcherna i den här serien, säger ”Lillis” Jonsson.

Ledningsmålet för Vetlanda kom redan efter tre minuter, på straff genom Patrik Gustafsson. Bajen kvitterade omgående till 1–1 men bara minuten senare fick Vetlanda ytterligare en straff. Men den här gången kunde en lättad Andreas Bergwall i Hammarbymålet se Gustafssons skott gå över via ribban.

Hammarbyspelarna kom i den första halvleken sällan igenom Vetlandas kompakta försvar, anförda av liberon Andrej Sannikov, och när de gjorde det stod allt som oftast duktige målvakten Dennis Gustavsson i vägen.

I stället kunde Vetlanda göra både 2–1, sedan en Bajenförsvare olyckligt styrt in Christoffer Edlunds skott i eget mål, och 3–1 genom Johan Löfstedt som iskallt drog Bergwall och lyfte in bollen. Skrällen låg i luften.

Övermodiga

– Vi visste att vi mötte ett bra lag och det var skönt att känna att vi räckte till, säger Vetlandas tränare Patrik Johansson.

– Men vi blev kanske lite övermodiga, vi gör en del misstag och då går det fort.

Andreas Eskhults reducering till 2–3 strax innan pausvilan innebar att hemmalaget hade kontakt och efter rivstarten i andra halvlek orkade inte Vetlanda stå emot längre. Gustaf Björkman gjorde sitt första mål i Bajentröjan när han krutade in 5–3 och lagkaptenen Stefan Erixon kunde senare sätta både sexan och sjuan inför drygt 2300 åskådare på Zinkensdamm.

Nykomlingen Tillberga fick ingen kul start i den norra allsvenskan. Sandviken vann med hela 12–1 efter fyra mål av Patrik Nilsson. Mästarna Edsbyn vann med nästa lika stora siffror när laget bortaslog Ljusdal med 11–3 i en match där Pekka Paasovaarna gjorde Ljusdals samtliga tre mål.

Henrik Hermansson blev stor matchhjälte med sina tre mål när Örebro bortaslog Vänersborg med 4–1.

Mårten Lundmark/TT