Minst sex månaders frånvaro för Nyberg

SPORTBLADET

Stockholm

En av de mest allvarliga knäskadorna en svensk alpinåkare råkat ut för.

Den bedömningen gör landslagsläkaren Dag Halvorsen efter Fredrik Nybergs krasch och operation i fredags.

- Det handlar minst om ett halvår innan han kan stå på skidor igen - definitivt, säger Halvorsen.

Dagen efter kraschen under träning i Österrike och den omedelbara operationen kunde Halvorsen göra en uppskattning av skadornas omfattning.

De är mycket stora.

Inre sidoledband är av, yttre sidoledbandet delvis av, båda meniskerna är skadade liksom främre korsbandet.

Dessutom är knäskålssenan skadad.

- Jag har pratat med läkarna flera gånger och han är nöjd med operationsresultatet, de har sytt ihop alla ligament utom främre korsbandet som man får vänta med. Fredrik kommer nu inte att få böja knäet alls på fyra veckor och får heller inte belasta fullt på knäet utan i stället ha en gipsskena, sade Halvorsen.

- Det primära är att knäskålssenan ska läka ihop. Sedan kan man ta sig an främre korsbandet och därefter blir det minst ett halvårs rehabilitering, säger Halvorsen.

För 37-årige Nyberg var det här tänkt att bli den sista säsongen som alpinåkare. VM i Åre 2007 sågs som en naturlig avslutning på karriären, även om han nu inte själv uttalat sig om framtiden är det mest troliga att olyckan betydde slutet på karriären.

- Han får ju ta ett beslut själv men hade ju annonserat att han ska sluta efter den här säsongen, säger Johan Monsén, alpinchef i Svenska skidförbundet.

Tobias Österberg/TT