King ny tränare i MIF Redhawks

Före detta förbundskaptenen: Jag har alltid velat coacha i Sverige

Foto: AP
Nytt MIF-hopp Malmötränaren Lars ”Osten” Bergström får sparken och ersätts av Dave King, som tidigare lett kanadensiska VM- och OS-lag.
SPORTBLADET

Kanadensaren Dave King ersätter Lars ”Osten” Bergström som ny huvudtränare för Malmö Redhawks.

King börjar jobba omedelbart – och Lars Bergström får sparken lika snabbt från Malmö Redhawks.

Malmös nye hockeyledare är en välmeriterad herre. Kanadensaren Dave King har många års erfarenhet från NHL där han lett klubbar som Calgary Flames, Columbus Blue Jackets och Montreal Canadiens.

För den internationella publiken är han kanske mer känd som förbundskapten i det kanadensiska VM- och OS-landslaget.

– Jag har alltid velat coacha i Sverige och jag är mångårig vän med Percy Nilsson, säger Dave King till Sportbladet.

Och han öppnar redan för en snar påfyllning i Redhawks-truppen:

– Jag har bra kontakter i Nordamerika och känner många spelare. Om Malmö vill ha in nya spelare så har jag bra kontakter, säger King.

Vill ha snabba resultat

– Vi väljer Dave King baserat på hans erfarenheter och de resultat han uppnått med samtliga lag han tränat. Han är även känd för att vara en tränare som får fart på ett lag på kort tid. Historiskt har han lyckats med det flera gånger. King är samtidigt bekant med europeisk hockey eftersom han varit tränare i både Tyskland och Ryssland. Han har även tränat flera av våra egna spelare, säger sportchefen Peter Andersson.

Dave King blev också historisk genom att vara den förste nordamerikanske tränaren i rysk hockey när han i fjol tog över Metallurg Magnitogorsk.

Nådde inte målet

King lämnade Ryssland i slutet av september.

Lars Bergström har enligt MIF gjort ett bra och professionellt jobb, och man säger sig vara nöjd med förra säsongen när han var med och poockade upp MIF i elitserien.

Men samtidigt känner ledningen sig tvungen att göra något för att nå den här säsongens uppsatta mål – slutspel.

– Vi är nöjda med Ostens insatser från förra säsongen, men denna säsong har vi inte fått den utveckling vi hade önskat. Därför väljer vi att få in nytt blod för att på så sätt få till en nödvändig förändring, kommenterar klubbdirektören Thomas Stenberg, tränarbytet.

Lars Osten Bergström är den andre elitseristränaren som får sparken den här säsongen. Tidigare har Stephan Lillis Lundh slutat i Frölunda.

Tomas Ros, Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM