Umeå gjorde sin plikt

Krossade Kolbotn – möter Arsenal i Womens Cup-final

Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/Scanpix
Hanna Ljungberg har just gjort 2–0 på Kolbotn.
SPORTBLADET

Umeå IK gjorde sitt jobb och vann med 6–0 mot norska Kolbotn.

I april väntar två finalmatcher i Women´s cup mot Arsenal.

Då kan flera av stjärnspelarna ha lämnat laget.

– Vi får se. Ska sätta mig ner med Umeå i veckan och prata, sade tvåmålsskytten Hanna Ljungberg.

Bara tre spelare har så här långt kontrakt klart inför nästa säsong: mittbacken Karolina Westberg, June Pedersen och nyförvärvet Madelaine Edlund.

Oerhört viktiga kuggar som Anne Mäkinen, Malin Moström och Hanna Ljungberg har aviserat att det kan ha varit sista säsongen med gänget. De båda landslagsspelarna Sanna Valkonen (Finland) och Elaine (Brasilien) försvinner med säkerhet.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha ett lika slagkraftigt lag nästa säsong som i år. Självklart hoppas jag att de som sitter bredvid mig kommer att vara med. Jag tror också att det blir så, sade Umeåtränaren Andrée Jeglertz och sneglade mot Hanna Ljungberg och Malin Moström.

Roland Arnqvist är fotbollsansvarig i klubben. Trots att många frågetecken återstår är inte heller han orolig. När laget åker på semester till Egypten om tio dagar ska allt förhoppningsvis vara klart.

– Det kommer nog att sluta med att vi får en normal omsättning av spelare, fem eller sex stycken. Umeå IK har ett bra varumärke och numera finns det många spelare att välja mellan internationellt, sade Arnqvist.

Aktuell för Umeå

En av de som kan vara aktuell för spel med Umeå är Kolbotns försvarare Ingvild Stensland.

Hon fick vara med om en svettig utspelning mot sitt tilltänkta lag.

Den andra semifinalen blev en ren uppvisning av Umeå IK. I snögloppet bjöd norrländskorna på propagandaspel – snabbt, rörligt och offensivt.

2–0 i paus blev snabbt både 3–0 och 4–0 i den andra halvleken efter varsitt drömmål av Anne Mäkinen och Malin Moström. Marta, inte med i fotbollsgalan men troligen världens bästa fotbollsspelare, gjorde sedan sitt andra mål för dagen när hon sprang upp en omöjlig boll och satte 5–0.

Hanna Ljungberg avslutade på övertid med att även hon göra sitt andra mål, 6–0.

”Inte kul”

– Det är inte kul att förlora med 6–0. Och det är svårt att svara på om jag kommer att spela i Umeå nästa säsong. Det är en väldigt bra klubb och jag har varit i kontakt med dem. Vi får se, sade Ingvild Stensland, som inte blir aktuell för spel i finalerna om hon nu skulle välja Umeå.

Det tillåter inte reglerna eftersom hon redan representerat Kolbotn i cupspelet.

Varken Malin Moström eller Hanna Ljungberg ville efter matchen bekräfta att de kommer att spela finalerna mot Arsenal i april.

– Man får fundera lite. Sätta sig ner och tänka, sade Malin Moström. Och log gåtfullt.

Thomas Eriksson/TT