Hammarby ute ur Champions League

Sävehof vidare i EHF-cupen

SPORTBLADET

Malmö (TT)

Svensson, Källman och Larholm tog sig till åttondelsfinal i handbollens Champions League – tre svenska spanjorer. Plus de svenska tyskarna i Staffan Olssons gamla Kiel.

Men Hammarby lyckades inte.

Det hade räckt med ett mål för Bajen. Det blev två i baken och slutspelat efter 28–30 (15–13) mot slovenska Kozina.

Vägen vidare, till åttondelsfinalen, kunde Hammarby ha fixat med två vinster mot grekiska Pannellinios, men det blev förlust borta mot gruppens egentligen svagaste lag.

Det lag som föll i lördags med tio mål mot Jonas Larholms Barcelona.

– Det skulle vara jätteroligt om Hammarby klarar det. Och väldigt bra för svensk handboll. Men Kozina är ett bra lag, med ett fantastiskt publikstöd. Det blir svårt för dem, sade Jonas Larholm till TT före Hammarbys match i Slovenien på söndagen.

Hans Barcelona gjorde sitt, vann över Pannellinios med tio mål i den avslutande matchen i gruppen.

För Hammarby gällde vinst med bara ett mål mot Kozina.

Men det gick inte:

– Fast det var inte här vi föll. Vi borde ha vunnit hemma mot Kozina, och borta mot grekerna, säger Hammarbys tränare Staffan Olsson till TT.

Han hade sjukstuga i laget:

– Michael Apelgren låg magsjuk på hotellet och Lukas Karlsson var magsjuk under matchen. Jag hade behövt alla i truppen för att fixa det här, sade Hammarbys tränare Staffan Olsson.

Men det började övertygande, med överraskande fyra niometersspelare i anfallen. En utmejslad taktik som Olsson gnuggat fram.

Den var lyckosam i en halvlek.

Då ledde Hammarby med 15–10 efter Lukas Karlssons härliga mål, och Michael Janssons inspirerande spel mellan stolparna och ett lugnt och samlat framträdande av elitseriens ledarlag.

Just då anades framgång.

Och den höll sig till det var en kvart kvar. Då kostade misstagen, bland annat tre tidigare missade straffar. Till exempel den som Daniel Båverud brände vid 21–22. Så nära var Hammarby.

Sävehof är klart för åttondelsfinal i handbollens EHF-cup efter seger i söndagens returmöte mot Tallinn med 33–32 på bortaplan. Sävehof vann hemmamötet med 28–20 och gick därmed vidare med sammanlagt 61–52.

Lottning av åttondelsfinalerna i EHF-cupen sker på onsdag.

Bo Harmby/TT