Nu blir det nya segrar

Flinck: Nu ser vi en barriär brytas

SPORTBLADET

8-4-5-5-9-10-7-4.

En typisk resultatrad och en barriär.

En barriär vi nu ser brytas ner av Markus Larsson.

Har inte ni också haft samma känsla?

Att de där svenska slalomgrabbarna alltid slutar mellan plats fyra och tio. Hedersamma placeringar, imponerande stabilitet och aldrig fiasko men heller inga pallplatser och succéer.

Efter att ha följt den alpina cirkusen på lite håll fram till i år och mest kollat resultatbörsen ägnade jag därför en stund på lördagskvällen åt att verkligen kolla om känslan stämde med verkligheten. Jodå, resultatet av den där lördagsunderhållningen ser ni här nedanför.

De fyra svenska slalomherrarna i världseliten hade (fram till i går) samlat på sig hela 42 topp tio-placeringar under karriären, men bara fem pallplatser.

Det är ju anmärkningsvärda siffror och assisterande slalomtränaren Fredrik Steinwall kände sig som en papegoja i fjol när han ständigt fick förklara för media.

- En bra laginstas men ingen på pallen i dag.

Spärren satt i skallen på åkarna.

En spärr som Markus Larsson började montera ner med segern i världscupfinalen i Åre i mars och som han kan ha krossat med andraplatsen i Levi i går.

- Ja, han spräckte många barriärer för sin del i dag, säger Steinwall.

Jag, och även Steinwall när jag "pressar" honom, tror att han kan ha spräckt den där barriären för ett helt lag.

Fenomenet har vi sett prov på många gånger tidigare i idrottshistorien: Gunde Svan i längdåkning, Jan-Ove Waldner i pingis och Mats Wilander och Stefan Edberg i tennis. Idrottsmän som lyft ett helt landslag "bara" genom att visa att det går att vinna stora titlar.

Larsson visar vägen

Det är det Markus Larsson nu gör även om han aldrig blir en Svan, J-O eller Wilander och vi nog inte kan räkna med ett slalomunder av tennis- eller pingissnitt.

Men i min värld kommer vi nu i år få se också André Myhrer och de andra ta det där steget vi väntat på - upp på pallen mer än en gång vartannat år.

Och bakom de här fyra etablerade namnen kommer tre 21-åringar som inte känner till något annat än pallplatser: Mattias Hargin, Anton Lahdenperä och Jens Byggmark.

Trion dominerade Europacupen i fjol där de slutade etta, tvåa, respektive trea i slalomcupen.

Mellan åken i går fick Byggmark frågan hur han hanterar pressen att vara slalomåkare från Tärnaby.

- Jag är nog för osmart för att inse att det är press. Och har två lyckats därifrån så känns det ju möjligt.

Inga mentala barriärer där inte, tydligen.

Tidigare slalomplaceringar

ARTIKELN HANDLAR OM