Så ska Bora hålla takten mot Jamaica

SPORTBLADET

Ska vi slå vad om att Jamaica kommer till VM i Sydafrika 2010?

I går blev Bora Milutinovic deras tränare. Det är som en fribiljett till kvalificering.

Foto: AP
Bora Milutinovic.

Det är väl ett ålderstecken, men jag tycker världen är alltmer strömlinjeformad. Alla barn är söta, alla ungdomar vackra. Alla vuxna är – eller försöker åtminstone vara – hypereffektiva, alla gamla packas in på hem.

Alla fotbollsspelare är snygga (nästan) och Sven Göran Eriksson är prototypen för hur en internationell fotbollstränare av klass ska se ut och uppföra sig (på plan). Välskräddad kostym, pokerface, perfekt intetsägande fotbollsretorik och ett väldigt fett bankkonto.

Lyckligtvis finns det fortfarande en del personligheter i fotbollsvärlden som inte passar in i detta mönster. Dagens nyhet är att Bora Milutinovic är Jamaicas nya förbundskapten!

Ni vet Bora! Mirakelmannen!

Han som kan göra en VM-spelare av en intet ont anande indian i Amazonas djungel.

Han med den svettiga gråa luggen, den hopplösa dubbelknäppta kostymen och världens fulaste glasögon.

Han som har tagit fem mer eller mindre omöjliga landslag till VM, inklusive Kina!

Han som, måste jag tyvärr tillstå, tränade Costa Rica under VM 1990. Mer behöver jag väl inte säga?

Om jag inte minns fel fick Eriksson erbjudandet att träna ”Reggae Boyz” i somras, men tackade nej.

Fotbollsäventyr

Det var nog lika bra det. Man måste vara lite äventyrslysten för att ta på sig ett sådant uppdrag.

Löningen är kanske inte helt säker den heller, trots garantierna.

Men Bora Milutinovic verkar inte i första hand intresserad av pengar. En man som har tränat fotbollslag i Mexico, Costa Rica, USA, Nigeria, Kina, Honduras och Qatar måste vara nyfiken på världen.

Jag ser honom för min inre syn på Jamaica, stillsamt väntande på spelarna vid en dammig fotbollsplan med rostigt metallstaket, med hönor som pickar vid vägkanten och en reggaerytm som bakgrundsmusik.

Förlösande studie

Milutinovics första drag är att observera. Han låter psykologi och kultur avgöra metoden. I Nigeria beslöt han sig för att ge spelarna total frihet för att få ut bästa möjliga resultat. Han ansåg inte att det var någon idé att lägga upp en systematisk träning, alla sprang ändå bara efter bollen.

Dagen före Nigerias premiärmatch mot Spanien i VM i Frankrike 1998, tog han spelarna till en sal på hotellt och lade in en kassett i videon. Alla trodde de skulle studera Spaniens spel. I stället hade Bora satt ihop en egen film med bitar av intervjuer med spelarnas vänner och familjer. Det ingick till och med en förlossning i filmen, som pappan-spelaren i fråga inte hade kunnat vara med om.

Nigeria överträffade sig själv i matchen mot Spanien och vann med 3-2.

Bora och Brasiliens före detta tränare Carlos Alberto Parreira är de enda i världen som deltagit i VM fem gånger. Kina kvalificerade sig tack vare Milutinovic 2002, för första gången i historien. Där använde Bora rakt motsatt taktik, jämfört med Afrika. Kineserna ville ha en auktoritär tränare som gav order. Problemet var att få spelarna att våga ta egna initiativ.

När kvalificeringen var ett faktum, upphöjdes Milutinovic till kung. När Kina lämnade turneringen utan att ha vunnit en enda match och utan att ha producerat ett enda mål, ramlade Bora snabbt ner från piedestalen.

C’est la vie.

Där stod han med resväskan igen i en ny hotellentré. Honduras och sedan Qatar.

Nu är det Jamaicas tur att hoppas på internationell fotbolls mirakelgörare och kameleont. Jamaica har bara deltagit i ett VM hittills. Det var i Frankrike 1998 och laget kom trea i sin grupp efter förlust mot Kroatien och Argentina och seger över Japan.

Det kommer inte att dröja länge förrän Bora har förstått hur han ska göra. Utforska psyket och välj metod därefter. När man vet med sig att man har sämre spelare än motståndarna, är det huvudet man ska inrikta sig på, inte benen. De går inte åt rätt håll av sig själva.

Kameleont till en viss gräns. Jag går ed på att Milutinovic kommer att stå där på plankanten i sin illasittande dubbelknäppta kostym och sina gamla glasögonen även i Sydafrika om fyra år, med det långa håret flygande kring huvudet. För att Jamaica tar sig hela vägen till VM, det utgår jag ifrån.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM