Hur länge har du sovit, Lennart?

SPORTBLADET

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths raka besked om att SVT inte ska betala överpris för sportsändningar väckte Lennart Andersson.

Han är s-riksdagsman från Örebro och har tagit chansen att tala om ”svenska folkets självklara rätt att se sina hjältar i tv”.

Lennart Andersson, har du sovit senaste årtiondet? Har du inte märkt att de du kallar hjältar numera spelar rollen av landslagsmän, då det är bra för deras privata reklamkontrakt? Vet du inte att tv-rätten för fotbolls-VM inbringar summor som näst intill skulle utrota Afrikas fattigdom? Vill du verkligen att SVT ska göda tvivelaktiga tv-sportagenter?

Lena Adelsohn Liljeroths uttalande påminner om den lilla

flickans sanning i ”Kejsarens nya kläder”. Den starka reaktionen visar också att trots många kommersiella tv-år är SVT-sporten näst intill ett oangripbart folkhemsmonument.

Dränggagget en kontraktsanställd

på SVT-sporten uttryckte har fått politiskt korrekta tyckare att oja sig. Till och med SVT-sportchefen Albert Svanberg gjorde en officiell markering.

Vilket visar ämnets prioritet. För ber man Albert Svanberg kommentera det lämpliga i att SVT ska sända Peking-OS 2008, då anses Kinas kränkande av de mänskliga rättigheterna inte värda att spilla ord på.

En vinterfavorit är

tillbaka, NRK:s långa helgsändningar. Inte bara för de glimrende kommentatorerna. Utan nästan mest för Karen Marie Ellefsen, en programledare alla tv-sportkvinnor borde ha som positiv förebild.

Hur rättvist är

det mot Calle Johanssons efterträdare i Canal+ Sport att Calle, när han sparkas som tränare, bara kommer tillbaka så där utan vidare?

Nya nedtonade grafiken

i Canal+ Sport tilltalar. Men i övrigt frågetecken. Det som en gång för svenska förhållanden var nyskapande och där kvalité var det enda ledordet, där gäller nu samma-procedur-som-förut.

På kommentatorsplatser och i studion sitter nya personer som i många fall inte uppfaller de höga krav vi tittare ska ha på en betalkanal.

Frank Östergren