Malmö chanslöst mot Färjestad

”Vi behöver tid att träna”

SPORTBLADET

Malmö (TT)

Rädslan att förlora är större än viljan att vinna.

Ungefär så analyserade Dave King förlusten för Malmö mot Färjestad med 2–6 (0–2, 1–1, 1–3).

– Vi behöver tid att träna, sade King.

Den kanadensiske hockeytränaren ser fram mot uppehållet i elitserien under landslagsturneringen i Ryssland nästa månad.

– Nu finns det inte tid till kvalitetsträning med tre matcher i veckan. Senare får vi det, men fram tills dess måste vi vinna ett par matcher.

Det är inte bara en mentalt tung ryggsäck som Malmös spelare bär på efter alla förluster när laget faktiskt varit nära att både vinna och åtminstone ta poäng. Laget fungerar inte som ett kollektiv, backarna gör många misstag och totalt är det för få som håller hög klass individuellt.

Carl Söderberg, Marcus Paulsson och Andreas Thuresson gör det. Men så unga talanger kan inte bära ett helt lag.

De försökte. Och det hände något när de tricksade och trollade och sköt.

Bakom kassen

Calle Söderberg reducerade till 1–3 efter en snygg passning från Marcus Paulsson bakom kassen.

Målet kom drygt tre minuter efter Pelle Prestbergs 3–0, som också tillkom med en passning från bakom kassen.

Med reduceringen lyfte Malmö och hade flera målchanser. Men Daniel Henriksson i Färjestads mål tog allt som han kunde. Resten styrde försvaret undan.

Det var sämre med Malmös försvar.

Färjestad tog ledningen efter fyra minuter, 1–0 genom Jonas Höglund i spel fem mot fyra. Och i slutet av den första perioden satte Christian Söderström 2–0, häpnadsväckande omarkerad.

– Vi förlorade här senast, tappade poäng mot Malmö hemma, har dålig bortastatistik och var väldigt inställda på att vinna, sade Färjestads tränare Roger Melin.

Hans motpartner Dave King har mycket att jobba med om det skall bli en vinnande King-effekt och inte kvalserien i vår.

Slit utan lön

Plus för Malmö är att spelarna sliter och kämpar. Minus att de inte orkar när det uppstår skarpa lägen. Sista dragningen är för matt, skotten för enkla och power-play spelet fungerar inte.

I den sista perioden var FBK-målvakten nära att tappa in pucken till 2–3 för Malmö. Strax efteråt gjorde Färjestad 4–1, Per Ledin på Jörgen Jönssons briljanta förarbete i spel fem mot tre.

Ledins mål dödade definitivt matchen. Som avslutades med Christian Söderbergs eleganta dragning och klubbföring till 6–2.

– Vi måste och jag hoppas att vi kan spela med mer intensitet från början av matcherna och göra det inom kort, sade Dave King.

Bo Harmby/TT