”Är inte rädd för att sälja”

Henrik Appelqvist om spelarflykten, misstagen kring Pablo - och Europa

Foto: Gustav Mårtensson
Ingen panik. Många undrar vad som händer med Hammarbys trupp. Flera nyckelspelare försvinner och fansen ropar efter förstärkningar. "Jag tror vi kommer att räta ut en del frågetecken de närmaste veckorna och jag är absolut inte orolig”.
SPORTBLADET

Ut:

Lagets förstemålvakt.

Lagets främste målskytt under hösten.

Lagets bäste spelare säsongen 2006.

In: -

Kaos i Hammarby?

- Bara lugn. Jag lovar att truppen nästa år kommer att vara bättre än den vi hade i år, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist.

Här är listan som skrämmer slag på alla Hammarbyfans.

Ante Covic

Pétur Marteinsson

Fredrik Stoor

Max von Schlebrügge

Eric Fischbein

Klebér Saarenpää

Erik Johansson

Pablo Piñones-Arce

Petter Furuseth Olsen

En handfull nyckelspelare är redan förlorade.

Ytterligare några riskerar att försvinna till nästa säsong.

Rosenborg vill ha Fredrik Stoor och affären uppges vara i hamn.

Mäktiga FC Köpenhamn är och nosar på och Max von Schlebrügge.

"Ingen panik"

Dessutom har rutinerade tränaren Anders Linderoth tagit sin taktiktavla och stuckit.

Orutinerade och oprövade Tony Gustavsson har tagit över.

Som Bajenfan finns det all anledning att gnissla tänder.

Eller?

- Nej, det finns absolut ingen anledning till oro eller panik i det här läget. Vi har inte drabbats av panik i alla fall, säger Hammarbys VD Henrik Appelqvist.

"Många undrar"

- Jag kan förstå att det är många som undrar vad det är som händer och det är ett sundhetstecken i sig, att många bryr sig. Jag tror att vi kommer att räta ut en hel del frågetecken de närmsta veckorna och jag är absolut inte orolig.

Varför inte?

- Vi har lagt mycket kraft på att rekrytera en ny tränare och vi är jättenöjda med att det blev Tony Gustavsson. Arbetet med nästa års trupp har varit igång länge, säger Appelqvist samtidigt som han suddar bort Sportbladets frågetecken för Max von Schlebrügge, Fredrik Stoor och Sebastian Eguren.

- Än så länge är Fredrik Stoor en Hammarbyspelare. I dagsläget vet vi inte vad som händer med honom. Max kan du också ta bort.

Men Rosenborg och FC Köpenhamn är väl och hugger?

- Jo, i och för sig men det handlar om en försäljning i så fall. Det är en del i våran affärsidé och vi är inte rädda för att sälja spelare. Däremot känns det inte bra att förlora en spelare som Petter Furuseth Olsen som Bosman.

Lägg till nyckelspelare som Ante Covic, Pétur Marteinsson och Pablo Piñones-Arce.

Samtliga lämnar Hammarby - utan att klubben får en spänn.

- Pétur och Ante flyttar inte av sportsliga själ. Det är viktigt att poängtera. De har ett liv att tänka på efter fotbollen och det måste vi acceptera. Pablo ville vi först inte förlänga med men sedan ångrade vi oss och erbjöd honom ett nytt kontrakt. Så hans flytt har vi varit förberedda på. Men jag erkänner att vi har brustit någonstans och inte fullgjort vårt uppdrag när det gäller att säkra upp våra spelare med långsiktiga kontrakt. Det ska vi bli bättre på. Bortsett från det är vi nöjda med vårt arbete.

"Bättre än i år"

Men hittills har ni tappat fler etablerade spelare än vad ni fyllt på med?

- Silly Season är lång i Sverige så vi kommer ha er journalister i telefonerna regelbundet. Det finns gott om spelare som kan ersätta, precis som alltid. Vi kommer klara av att fylla de här luckorna med minst lika bra spelare som vi har tappat. Alla kan vara lugna och jag kan lova att truppen nästa säsong kommer att vara bättre än den vi hade i år. Mer slagkraftig.

Har ni någon inköpslista?

- Ja, vi har en lista på spelare som vi är intresserade utav. Men jag kommenterar aldrig några namn men det kommer bli en blandad kompott. En blandning av äldre, etablerade och rutinerade spelare som många känner till och yngre talanger som knappt någon känner till. Jag tycker inte någon ska döma oss innan slutprodukten är klart, säger Appelqvist.

Tålamod är ordet.

Och kan man vänta i 10 år så kan det bli riktigt intressant.

Ska spela i CL

Med en ny arena ska Hammarby bli bäst i Skandinavien. Och spela i Champions League.

- Det är nyckeln till allt. Om allt går som vi tänkt kommer spaden sitta i marken om två år. Vi kommer att ha vår arena klar före alla andra stockholmslag och det kommer ge oss ett visst försprång. Först då har vi möjligheten att bli riktigt stora.

Hur stora?

- Bäst och störst i Skandinavien. I dagsläget ligger FC Köpenhamn en bra bit före men kan de klara av att gå till Champions League kan vi också göra det - med en ny arena.

Expertpanelen

Skyhöga målsättningar, dyra värvningar och stenhårda krav från fansen. Allsvenskans tungviktare har svårt att leva upp till förväntningarna. För Bajen är spelarflykten ett stort problem. Och supportrarna biter redan på naglarna.

Marcus Leifby