Bra satsning men var är passionen?

Läs Frank Östergrens tv-krönika

SPORTBLADET

Viasats vilja att totalsatsa på Champions League går inte nog att berömma.

Satsningen vill säga.

Alla matcher direkt, generöst med repriser samma kväll och dagen efter, mycket kringsnack, reportage, målkavalkader, ett flertal bra kommentatorer, kunnig studiopanel,

Sedan avviker viljan.

Ni som brukar titta på sändingarna i de danska och norska systerkanalerna vet vad jag menar. Den norska studion med sin ljusa dekor och överflöd av rullande statisstik, den danska studion, finskt stram i arkitekturen och med en studiotrio som hela tiden intensivt diskuterar fotboll.

Svenska studion är mörk och utan passion. Kunskapen hålls nere av en programledare som vet att han är den okunnige magistern om den fria tanken får flöda.

Få sparken som tränare och direkt får du bisittarjobb. Kan någon på Kanal 5 tala om vilka journalistiska kvalitéer Kjell Jonvret besitter, vad det är som gör honom lämplig för jobbet?

Lasse Granqvist istället för Arne Hegerfors på lördagar. Så blir det troligen i Canal+ Sport när Arne Hegerfors nästa år går i pension. Men någon mata-duvor-tillvaro blir det knappast för Arne Hegerfors, han kommer att få de uppdrag han själv vill ha.

Själv hoppas jag att han som svensk tv-sports grand old man (titeln delas med Tommy Engstrand) får ägna sig åt mentorskap och att han forsätter prata ishockey i par med Anders Parmström.

Ryktet har redan placerat Lasse Granqvist som lördagsankare, söndagarna blir Tommy Åströms. Faller korten ut så kan det vara lösningen på de redaktionella problem betalkanalens nuvarande bekvämlighet orsakar. För då blir det ut med svaga bisittare och leasingkommentatorer, fler egna reportage och debatt. Får jag själv lägga till något är att redan nu ska Frank Sjöman anställas, då höjer man direkt den nuvarande svaga kommentatorsnivån.

Klubb-tv, det är fult det. Men i måndags var det tittartätt när Chelsea TV sände kändislallarens b-lagsdebut. Kanske tynar nu myten om kanaler ingen kan se.

Bäst i svensk sport-tv, är inte det minutdebatterna i ”Vinnare plus” i TV4 Plus? Är det dessutom inte de enda debatt som överhuvudtaget finns i svensk sport-tV?

På fredag minns vi Ferenc Puskas. ESPN Classic visar Europacupfinalen 1960 mellan Real Madrid och Eintracht Frankfurt. Även Gud kommer att titta.

ARTIKELN HANDLAR OM