Äntligen seger för Djurgården

Slog Malmö efter förlängning

SPORTBLADET

Halvtid i elitserien, en ny tid för Daniel Fernholm.

– Skönt att få spela riktig ishockey igen, sade backen efter förlängningsseger med 4–3 mot Malmö.

Nyförvärvet från Nordamerika var med och vände trenden – segern var Djurgårdens första på sju matcher.

Efter säsongen 2004–2005 packade Fernholm sin hockeytrunk och lämnade Djurgården för Pittsburgh. Men han tog aldrig en plats i Penguins, inte ens i farmarlaget Wilkes-Barre Scranton. Den storväxte backen hamnade istället i farmarlagets farmarlag Wheeling Nailers, där Fernholm spelade 41 matcher innan han fick nog av Nordamerika.

Efter en lång flygning landade han på onsdagen i Stockholm och lirade i Globen på torsdagen – med ben fyllda av jetlag.

– Det kändes fruktansvärt tungt på uppvärmningen. Och det var extra långt till sarghörnen i boxplay, där borta är jag där på två skär – nu behövdes det fyra, pustade 194 cm Fernholm efter matchen.

Protester från båda håll

Den defensive specialisten var ändå med i förarbetet till Morten Asks kontroversiella 1–1-kvittering efter 14.05. Ask tog ner en puck med klubban, Malmöspelarna vrålade för hög klubba men domaren Thomas Andersson lät spelet fortgå. Kanske fick udda var jämt eftersom Djurgårdarna klagade lika ivrigt för en regelöverträdelse i samband med Linus Fagemos ledningsmål.

Fernholm var inte nöjd med 1–1 efter 20 minuter:

– Det såg inte ut som det borde göra. Vi måste spela enklare hockey, få pucken framåt och skjuta på mål. Och ”Säcken” sade också det till oss i periodpausen, berättade Fernholm.

Efter tränaren Hans Särkijärvis uppsträckning lyfte Djurgården spelet. Dragan Umicevic prickade in 2–1 ur minimal vinkel och Martin Lindman dundrade in 3–1 i numerärt underläge, suveränt framspelad av Fredrik Bremberg. Men bara 42 sekunder efter Lindmans kanon kom Malmös reducering. I powerplay lyfte Jyrki Välivaara en lös puck från blå som droppade in bakom en skymd Teemu Lassila.

Umicevic hjälte i förlängningen

Fernholm kunde ha blivit målskytt i sin Djurgårdscomeback, läget kom efter en målvaktsretur i mittakten.

– Det var riktigt nära, men jag blev hakad precis när jag skulle sätta dit den.

Den 22-årige backen fick istället se Malmö kvittera i slutperioden. En puck som styrdes i eget mål av Kristofer Ottosson.

Men det blev ändå två poäng till Djurgården – och den första segern sedan den 28 oktober. Matchens bäste, Fredrik Bremberg, stod för sin tredje passningspoäng när han hittade nya kedjekamraten Dragan Umicevic 1.28 in i förlängningen.

Efter 23 av de 55 omgångarna i elitseriens grundserie är Malmö fortfarande jumbo, med 16 poäng upp till Skellefteå på den åttonde och sista slutspelsplatsen. För nian Djurgården är det sju poäng upp till Skellefteå.

– Jag tycker ändå att Djurgården är ett slutspelslag. Vi har egentligen ett riktigt bra lag, avslutade Fernholm, innan han styrde 104-kiloskroppen mot hotellsängen.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM