Den inre djävulen viskar: backa hem!

SPORTBLADET

Måtte inte Inter glömma underhållningen nu, när de vinner allt de tar i.

I Italien uppfattas lagets trista seger mot Sporting Lissabon som ett mognadstecken.

Inter har blivit stabilt.

Men nya moln tornar upp sig vid horisonten"

Foto: Bildbyrån

italien

Det kan inte hjälpas. Längst in i den italienska fotbollens djupaste undermedvetna sitter en liten djävul som viskar:

"Gör ett mål och backa hem".

Det är ett mantra som överförs i tränarutbildningen och som framförallt Juventus har satt i system.

Antingen tycker man som den galne före detta landslagstränaren Arrigo Sacchi att den teoretiskt perfekta matchen slutar noll-noll eller också sjunger man 1-0-resultatets lov. "Vi vann utan att överanstränga oss och försvaret var ogenomträngligt."

Tuttosport tjurar

Inter, il massimo col minimo, löd rubriken i gårdagens Tuttosport.

Bästa resultat med minsta insats, betyder det.

Att Tuttosport tjurar, får man förstå. Det är ju Juventus högtalaranläggning.

Inte nog med att Inter snodde Juves "scudetto". Nu har de snott deras taktik också.

Och här har vi nu Inter. Bäst i Italien och på god väg i Champions League. Redan kvalificerad till åttondelsfinalen, fast en match mot Bayern återstår.

Kanske blir det i München den femte december som vi kommer att förstå vilken väg Roberto Mancini och hans mannar tänker följa i fortsättningen: det säkra före det osäkra eller skådespel åt folket. Där har de ju råd att chansa.

Skillnaden mot förr är att det verkar som om Inter kan välja. Laget har äntligen börjat tro på sina möjligheter att vinna. Det är kontentan av nästa alla uttalande från Roberto Mancini till spelarna till ägaren. Vi är ett lag, vi har självförtroende, vi spelar till sista blodsdroppen.

Inför ligaduellen mot Palermo på söndag kväll, har Inter vunnit åtta matcher i följd, vilket är snudd på rekord. Milans kris är en viktig variabel. De två Milano-klubbarna har alltid dragit näring av varandras motgångar. För en gångs skull väger Inters vågskål tyngre.

Precis som sin ägare Silvio Berlusconi, är Milan inte bra på att handskas med förluster. Det är ovanligt deppigt och splittrat på Milanello och utomordentligt soligt och sammanhållet på Appiano Gentile.

Inflytelserika fiender

Så länge det nu varar. Det är oro av ett annat slag i luften. "Il calcio" är en hård och ogin värld och Inter har många inflytelserika fiender.

Just nu är det Roberto Mancini som är i blåsväder. Det är många som har retat sig på honom länge. Mest av allt därför att han tilläts ta en genväg till Serie A som tränare. De flesta får träla flera år i C och B, innan de når topplagen. Men Mancini hade uppenbarligen högt uppsatta vänner.

Nu ryktas det att Roberto Mancini var en av delägarna i Gea, den mäktiga agenturen som gjorde rent hus på den italienska fotbollsmarknaden och vars VD var Alessandro Moggi, son till Juventus störtade generaldirektör (Un)Lucky Luciano.

Mancini har alltid förnekat ägande i Gea. Men uppgifterna kommer från ett förhör med en av hans goda vänner, som var med och grundade agenturen.

Cragnotti till attack

Även Lazios före detta ägare Sergio Cragnotti attackerar Mancini. Han säger att Mancini tryckte på för att Cragnotti skulle avgå och att "il Mancio" därefter fick löneförhöjning från 18 till 65 miljoner kronor netto om året. Som tack gick sedan Mancini över till Inter och tog med sig Lazios bästa spelare.

Sant eller falskt får framtiden utvisa. Så här långt kan man konstatera att avundsjuka inte bara är en svensk folksjukdom.

Pampar och fans kring Juventus och Milan kan inte smälta att Inter gick ostraffat genom sommarens fotbollsskandal.

För Inters del finns det fler minor utanför stadion än inne på arenan.

Kristina Kappelin