Therese Borssén trea i Aspen

Anja Pärson fyra – Marlies Schild vann

SPORTBLADET

Hon är bäst just nu i slalombacken av svenskorna.

Det bevisade Therese Borssén ännu en gång när hon slutade trea i Aspen – placeringen före Anja Pärson.

Alpinsäsongen inleddes med en sjätteplats i finska Levi för Borssén, vilket tangerade hennes bästa världscupplacering i karriären. På söndagen, i Aspen Colorado, blev det ännu bättre.

Med startnummer sju så tog hon sig upp i ledning i första åket, före namn som Nicole Hosp, Tanja Poutiainen och Anja Pärson.

– Det kändes jättedåligt men det tror jag att alla kände när de kom ned. Underlaget var bra men det var mycket tajtare än man trodde och man flög ut. När jag sedan såg tiden så blev jag jätteglad, jag trodde absolut inte att jag skulle ta ledningen, sade hon efter första åket.

Den fick hon i och för sig bara behålla i drygt en minut. Österrikiskan Marlies Schild som startade efter Borssén tog hand om förstaplatsen, fyra tiondelar före svenskan.

Inför andra var också taktiken klar, särskilt efter Levi där hon tappade placeringar under andra åket:

– Bara att köra för fullt. Kör man lite ”safe” så är det någon som tar placeringen som man skulle ha haft. Antingen kommer man ned och är i ledning eller annars kör man ur.

– I Levi var jag för försiktig.

Den satsningen gav till slut tredje platsen, 1.07 efter vinnaren Marlies Schild, Österrike.

För Borssén är helgens resultat nu ännu ett bevis för att hon kommer att bli att räkna med i VM i Åre om ett par månader.

Hon fick sitt definitiva genombrott vid VM 2005 då hon slutade femma. Förra säsongen bevisade hon att hon tillhör världstoppen genom bland annat karriärens första pallplats (trea i Maribor) liksom en åttondeplats i vinter-OS i Turin.

För de andra svenskarna blev det blandade resultat på söndagen. Anja Pärson tog ett kliv framåt jämfört med Levi.

Då blev det en tolfteplats. Nu slutade hon på en fjärde plats efter att ha legat sexa efter första åket, men gjort ett mycket bra andra åk.

Trion Anna Ottosson, Malin Hultdin och Frida Hansdotter delade samma öde – nämligen att de åkte ur i första åket. Klart tyngst var det för Ottosson som med startnummer åtta hade noterat den bästa mellantiden precis innan uråkningen.

– Såg ni vad som hände? Det bara högg till, sade hon, förvånat – men inte alltför besviket.

För henne väntar nu hemresa till Sverige och träning.

För bland annat Anja Pärson väntar i stället årets första super G- och störtloppstävling som avgörs kanadensiska Lake Louise nästa vecka.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM