Är detta public service, Albert?

1 av 2 | Foto: Bild: SVT
BÄST Marie Lehmanns halssmycke.
SPORTBLADET

Utan Eurosport, och för all del norsk, dansk och tysk tv för de som kan titta, hade vi inte haft en aning om att det var stor vintersporthelg.

Världscup i skidor, skridsko, backhoppning, nordisk kombination, rodel och alpint. Allt vintersportlandet Sveriges public service-bolag SVT visade var damernas alpina tävlingar.

Men så är det väl när populism och tittarsiffror får råda.

Den här snäva utbudspolitiken speglar också hur SVT-sporten under Albert Svanberg gör allt för föryngra och därmed utesluta det icke lönsamma. Att ge sportnyheter via internet anser Svanberg är lika med det uppdrag public service har.

Vilket i klarspråk betyder att Albert Svanberg diskriminerar alla som INTE har tillgång till internet.

Svanberg har också gått märkligt ansvarsfri i debatten efter de könsnedsättande ord en kontraktanställd SVT-medarbetare gjorde sig skyldig till. Ytterst är det ju en arbetsledarfråga. Eller är det så att eftersom den kontraktanställde är skyddsling till "han som bara gör de jobb han vill göra", då gäller inte normal yrkesetik?

Arne Hegerfors, visst kan han än. Kommentatorskrisen i Canal+ Sport har gjort att han fått rycka in för att offtube-kommentera (det vill säga från studio) Premier League. Med resultat att fjunen inte annat kan än skämmas. Vilken timing under Man U–Chelsea. Fanns det några missar måste de ha kommit när jag matade katterna.

Amerikansk fotboll ser vi massor av i Viasat Sport. Men lite hjälplösa är vi som inte är så bekanta med sporten eller hur tv-sändningarna görs. Varför Viasat får vi inte hela USA-sändningarna, med studio och reklam. Och även om amerikanska kommentatorer ger atmosfär, svenska dito då och då skulle hjälpa oss oinvigda.

Valet av Kjell Jonevret som expertkommentator i Kanal 5 förklarades i ett pressmeddelande med att ”han skulle testas”. Testas? Provanställning? Offentligt experiment?

ESPN är enligt branschrykten på väg att nästa vår sända i Sverige. Är det därför Berluscioni-gruppen och holländska Endemol vill köpa SBS, dvs Canal+ och Kanal 5?

Björn Fagerlind och Stig Strand, ni är suveräna!

Frank Östergren