Strand har en omöjlig uppgift

SPORTBLADET

Det tar ett tag innan man upptäcker det.

Men efter en helg med alpin skidåkning från Aspen står det klart:

Stig Strand pratar i nattmössan.

Det sägs att en schimpans som fått ­satsa pengar på börsen gjorde det med ­större framgång än den genomsnittlige fond­mäklaren. Och ­hade samma schimpans kunnat prata hade han kunnat göra Stig Strands jobb i kommentatorshytten också.

Betyder det här att Stig Strand är okunnig? Inte alls.

Att han inte kan uttrycka sig pedagogiskt? Tvärtom.

Att han är lik en apa? Eh ? njae.

Det betyder bara att det är något jävelskap med slalom. Det handlar om att det i princip är omöjligt att se hur fort någon åker nerför skidbacke. Det innebär bara att när man tror att någon har gjort det perfekta åket och sett ut som en Yeti med raketmotor nerför backen – ja, då har den åkaren lik förbannat ändå tappat en dryg sekund.

Jag minns inte om det låg någon sanning i det där som alltid sas om Stenmark – att det alltid såg ut att gå så långsamt.

Att det är något med slalom som liksom ligger utanför logikens lagar. Men att höra Stig Strand prata om en åkare är som att gå till en siare eller läsa sitt horoskop.

Det handlar inte längre om mörka främlingar, oplanerade inköp eller trassel på kärleksfronten. Men Stig Strands bedömningar har tyvärr samma slumpmässiga förhållande till sanningen.

När Stig Strand talar om att någon kommer ”fint över kanten”, ”rätt in i långsvängen” eller ”hittat en fin rytm” så betyder det ingenting.

Vid nästa mellantid blir det ändå – lika ofta som det inte blir det – smärtsamt tydligt att han eller hon åkt för sakta. När man tänker att ”det där måste ha kostat tid”, ja då är åkaren plötsligt i överlägsen ledning. Och visst – har man gjort en uppenbar miss är det naturligtvis inget snack.

Men jag tror att Therese Borssén, som kom trea i förrgår, uttryckte det ganska bra själv efter sitt suveräna förstaåk. Det kändes inte bra, sa hon. Det kändes slirigt, ryckigt och inte alls som att det gick särskilt snabbt.

Så det handlar inte alls om dig, Stig Strand. Dina analyser är säkert de bästa som kan göras. Det är bara något jävelskap med slalom.

Jonathan Jeppsson