Lähdekorpi frikänd från dopning

SPORTBLADET

Stockholm

Travtränaren Kari Lähdekorpi friades på onsdagen från dopningsmisstankarna.

För tre veckor sedan rasade travlivet ihop för Kari Lähdekorpi. Han hade fått chockbeskedet att hans häst Tactical lämnat ett positivt dopningsprov efter ett segerlopp på Halmstad den 2 oktober.

På onsdagen friade STC:s expertgrupp Lähdekorpi från dopningsanklagelser och Tactical får behålla både segern och förstapriset på 30 000 kronor.

- Jag är förvånad men samtidigt mycket lättad. Det här visar att rättvisan ändå kan segra, säger Lähdekorpi till Travnet.

I Svenska travsportens centralförbunds expertgrupp ingår professor Lars-Erik Appelgren, docent Katarina Nostell och STC:s överveterinär Peter Forssberg.

I ett pressmeddelande lämnar de följande motivering till Lähdekorpis frikännande:

"Analysdata från laboratorierna visar att substansen "trimetoprim" har isolerats. Expertgruppen gör dock bedömningen att dopningsprovet ur djurskyddssynpunkt ska betraktas som negativt."

Lähdekorpi, som tränar 150 hästar och är en av landets framgångsrikaste tränare, hotade att sluta efter beskedet om det positiva dopningsprovet. Tactical hade spår av trimetoprim som ges till hästar med förkylning.

Expertgruppen poängterar att det är skillnad på den substansen och antiinflammatoriska substanser och att man därför friar, vilket är unikt i trav-Sverige eftersom man har nolltolerans.

Lähdekorpi fick glädjebeskedet när han klev av planet på Mallorca strax efter lunch på onsdagen.

- Ingen som inte har varit med om det här kan sätta sig in i hur man känner det. Bara de som råkat ut för samma sak tidigare förstår det.

Golfsemestern på den spanska solön kommer nu att kännas extra skön för finländaren.

TT