Urstarkt startfält i Europas största snowboardtävling

Anders Neuman – chefredaktör på Transition listar veckans tio hetaste

SPORTBLADET
Hampus Mosesson tog hem förstaplatsen förra året. Förutom snowboard så blir det FMX-tävling på Olympiastadion i München.

1) AIR & STYLE

Snowboard

På lördag smäller det på gamla Olympiastadion i München. Då avgörs Air & Style – Europas största snowboardtävling. I fjol vann svensken Hampus Mosesson (bilden) mot fransmannen Matthieu Crepel.

I år ställs han mot ett starkare startfält med bland annat tävlingsmaskinen och OS-medaljören Shaun White från USA. Andra inbjudna är Eero Ettala, Heikki Sorsa, Torstein Horgmo och Nicholas Müller. Tävlingsformatet är ändrat i år och det gynnar förhoppningsvis Hampus, som ofta vinner på sin suveräna stil och höjd i tricken.

Arrangeras för 14:e gången. Vunnits av Ingemar Backman två gånger. Hölls ursprungligen i Innsbruck, nu i München på Olympiastadion.

2) Freddie Meadows

Surfing

Freddie gjorde succe under junior-EM i spanska Ferroll i slutet av november. Han surfade till sig en femteplats och med nya sponsorer i ryggen ökar chanserna till nya fina resultat.

3) Stefan ”Lillis” Åkesson

Skateboard

Skrev in sig i Guiness rekordbok genom att utföra världens läng­sta enhjuls-wheelie på skateboard. Hela 39 meter kom han.  

4) Henrik Windstedt

Skidor

Henke tillbaka på skidorna efter sin ryggskada som höll honom i schack den förra säsongen. Efter att den första snön har lagt sig syns Henke köra flera pass om dan i backen.

5) Kevin Bäckström

Snowboard

14-åringen från Ulricehamn är redan en lovande snowboardåkare. Om bara duracell-batterierna räcker kommer han säkert nå pallen i flera tävlingar under vintern.

6) Le Boxx

Skateboard/Utsällning

Öppningsvernissage på fredag i Malmö för utställningen Le Boxx. Det är det intressantaste som skapats i Sverige med kultur och skateboard på flera år.

7) Niklas Karlström

Skidor

Dubbla bakåtvolter i stretchjeans och rosa hjälm. Det var Niklas melodi på Winter Jam. En av Sveriges skönaste karaktärer inom jib-skidåkningen.

8) Jeanette Hargin

Skidor

Trots en hårdsatsning på VM i de alpina fartgrenarna lyckades Jeanette sy ihop en bra del i årets upplaga av filmen Free Radicals. Hon tog även hem förstaplatsen i extrem-NM.

9) Jib-landskampen

Snowbaord

Kommer svenskarna klara att knäcka våra nordiska bröder i kampen om vilken som är skandinaviens bästa jib-nation. Om en vecka är det upp till bevis för Nicky Wieveg och hans mannar på Jernbanetorget i Oslo.

10) Cecilia Larsen

Snowboard

Cissi är en av Sveriges mest lovande åkare på bräda. Med lite tur och skicklighet kommer hon säkert tampas med de stora namnen inom kort.

Anders Neuman ([email protected])