Ingen annan enskild händelse i USA är större än Super Bowl

SPORTBLADET

NEW YORK

Lägg ihop julafton, Melodifestivalen, OS-final i hockey och valvaka med Sören Holmberg.

Du kommer ändå inte i närheten av magnituden i den oerhörda folkfest USA firar i natt.

Super Bowl är kort sagt det största som finns.

Det spelar egentligen ingen roll om man är sportintresserad eller inte. Alla som kommit i någon form av kontakt med det amerikanska vardagslivet de senaste två veckorna har blivit indragna i hysterin.

Det har handlat om Super Bowl överallt – hela tiden. På alla sorters tidningssidor, i alla sorts tv-program, i diskussioner med alla sorters människor.

Ingen annan enskild händelse i USA är större än Super Bowl. Så är det bara.

Halva befolkningen tittar

Den som tvivlar kan ju ta och studera tittarsiffrorna på tv. De tio mest betittade programmen i den amerikanska tv-historien är alla Super Bowls och man räknar med att närmare 150 miljoner människor kommer att följa holmgången på Dolphin Stadium i natt. Det innebär att halva befolkningen i detta jätteland sitter parkerad vid tv-apparater ikväll – och sådant händer egentligen inte längre.

Långtifrån alla sitter där för att de håller på Indianapolis Colts eller Chicago Bears – eller ens för att de är särskilt engagerade i det som kallas amerikansk fotboll.

Det råkar bara vara en tradition att man ska gå på Super Bowl-party den här söndagen och dricka öl, käka chips och bete sig. Enligt en studie presenterad av USA Today ifjol samlas 17 människor på en genomsnittlig Super Bowl-fest – och bara 5 procent av tv-tittarna ser sändningen ensam.

Inte lika spännande

Dessutom finns det mer än fotboll att titta på. Pausunderhållningen är inte längre lika spännande som när Janet Jackson iscensatte sin ”Nipplegate” 2004, men den håller alltid hög klass.

Och tv-reklamen är som bekant en Super Bowl i sig. Alla de stora, publika företagen lanserar sina nya kampanjer inför jättepubliken och nästa vecka kommer det – nästan – att stå lika mycket i tidningarna om vem som vann den matchen. Vilket på förhand tippas bli den film där en självironisk Kevin Federline uppträder som anställd på snabbmatshak....

Vi har en Super Bowl-söndag framför oss.

Större blir det inte.

NFL for dummies

Super Bowl i korthet